Muslimanke v Indoneziji, zbrane med skupno molitvijo. Foto: Reuters
Muslimanke v Indoneziji, zbrane med skupno molitvijo. Foto: Reuters
Nedžad Grabus
Bajramsko molitev v Ljubljani je vodil mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus. Foto: www.islamska-skupnost.si

"Čas ramazdana je bil čas našega intenzivnega družinskega in prijateljskega druženja ob posebnih večerjah in molitvah. Post nas je vzgajal, da se zavedamo človeških potreb, zavedajoč se dejstva, da na svetu, tudi med nami, obstaja mnogo ljudi, ki potrebujejo našo materialno pomoč ali prijazno besedo," so zapisali v Islamski skupnosti, ki je bajramske slovesnosti ob Ljubljani pripravila še v 16 drugih krajih po Sloveniji.

Ponekod začetek v ponedeljek
Ramazanski bajram praznujejo po pojavu mlade lune, ki pokaže, da se začenja nov mesec. Letos je ramazanski bajram na isti dan kot judovsko novo leto, zato bo na palestinskih ozemljih poostrena varnost. V nekaterih državah se bo bajram začel v ponedeljek.

Bajram eden izmed petih stebrov islamske vere
Bajram končuje ramazan, mesec, med katerim naj bi po islamskem izročilu pred okoli 1.400 leti nadangel Gabrijel preroku Mohamedu razkril 114 sur Korana, muslimanske svete knjige. Ramazan predstavlja tudi enega izmed petih stebrov islamske vere, kamor spadajo še pet molitev na dan, izpovedovanje vere, davek revnim in romanje v Meko.

Muslimani praznujejo dva bajrama, ob ramazanskem še kurbanskega. Kurbanski bajram traja štiri dni in je vezan na hadž, romanje v Meko. Kurban bajram je tudi praznik žrtvovanja eid al adha, ko muslimani v spomin na preroka Abrahama zakoljejo ovco ali kakšno drugo žival.

Prvi dan bajrama družina vstane že zelo zgodaj zjutraj in poje manjši obrok, temu pa sledi udeležba na slovesnih skupnih molitvah v mošejah, dvoranah ali na stadionih. Bajram se konča s pojedino pri sorodnikih ali prijateljih, v teh dneh pa je prepovedan post.

Medtem ko bo praznik za večino muslimanov ob koncu meseca posta potekal brezskrbno in veselo, ima v nemirnih državah še poseben pomen, saj prinaša nekaj veselja v nevaren vsakdan prebivalcev.

Osrednja bajramska slovesnost v Sloveniji je potekala v dvorani Tivoli v Ljubljani. Foto: www.islamska-skupnost.si
Savdijci med molitvijo v središču prestolnice Riad. Foto: Reuters
Deklica med verniki sredi molitve v Kairu. Foto: Reuters
Vernice med molitvijo v albanski prestolnici Tirani. Foto: Reuters
Triletni Haikal Aidi čaka, da bo njegova družina opravila molitev ob bajramu v mošeji Kota Bharu okoli 450 kilometrov severovzhodno od Kuala Lumpurja. V Maleziji je 55 odstokov od 27 milijonov prebivalcev muslimanov. Foto: Reuters
Muslimani med molitvijo pred Modro mošejo v bližini Manile na Filipinih. Foto: Reuters
V Atenah so se muslimani zbrali na olimpijskem stadionu. Foto: Reuters
Muslimani po molitvi v džamiji na bajramski dan obiščejo pokopališče da se na ta sveti dan spomnejo na pokojne. Foto: Reuters
Med molitvijo v taboru Islamske osvobodilne fronte Moro (MILF) v provinci Maguindanao na Filipinih. Foto: Reuters
Mladi verniki v Kabulu opozujejo starejše med molitvijo. Foto: Reuters
Pred mošejo v Bagdadu za varnost skrbi oborožen policist. Foto: Reuters
Modra mošeja v Istanbulu, Turčija. Foto: Reuters
Moški si je pred vstopom v mošejo Lakemba v Sydneyju tako kot številni verniki sezul čevlje. Foto: Reuters
Ob prvem dnevu ramazanskega bajrama ženske berejo Koran na pokopališču Basra, ki je oddaljen 420 kilometrov od Bagdada. Foto: EPA