Policijska navzočnost je okrepljena pred veleposlaništvi in državnimi institucijami ter na vseh krajih, kjer se zadržujejo množice ljudi. Foto: BoBo
Policijska navzočnost je okrepljena pred veleposlaništvi in državnimi institucijami ter na vseh krajih, kjer se zadržujejo množice ljudi. Foto: BoBo

Dačić je v soboto sporočil, da je napad izvedel 25-letni državljan Srbije, ki je iz pravoslavne vere prestopil med vahabite, spremenil ime in se iz Mladenovca preselil v Novi Pazar na jugu države.

Predsednik Aleksandar Vučić je v spremstvu notranjega ministra Ivice Dačića in zdravstvenega ministra Zlatiborja Lončarja danes obiskal ranjenega policista, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Vučić je dejal, da gre za načrtovan teroristični napad, in napovedal nove aretacije.

Dačić je policista obiskal tudi skupaj z izraelskim veleposlanikom Jahelom Vilanom, poroča srbski portal N1.

Sorodna novica Napad pred izraelskim veleposlaništvom v Beogradu. Ranjeni policist je napadalca ubil.

Napadalec je policista pred izraelskim veleposlaništvom zadel s samostrelom, ranjeni policist pa ga je v samoobrambi ubil. Policist, ki po operaciji uspešno okreva, bo odlikovan.

Policija je od sobote izvedla več deset hišnih preiskav in priprla dva moška iz skrajne islamistične vahabitske skupnosti.

Dačić je povedal, da so ob preiskavi napadalčevega doma v Mladenovcu našli račun za samostrel, ki ga je kupil le dan pred terorističnim napadom, v hiši enega od dveh prijetih moških pa brezrokavnik z zastavo t. i. Islamske države. Drugi prijeti prihaja iz BiH-a in nima dovoljenja za bivanje v Srbiji. Pri enem od moških so našli tudi videoposnetek, na katerem z nožem v roki prisega zvestobo Islamski državi, poroča srbski N1.

Dačić je javnosti pojasnil, da so alarm razglasili, ker je tožilstvo sobotni napad označilo kot teroristično dejanje. Skladno s tem so oblasti okrepile policijsko navzočnost tako pred veleposlaništvi in državnimi institucijami kot na vseh krajih, kjer se zadržujejo množice ljudi, kot so nakupovalna središča.