Prizor s prizorišča napada. Foto: AP
Prizor s prizorišča napada. Foto: AP

Napadalec je okrog 11. ure s samostrelom streljal na enega izmed policistov, ki so varovali veleposlaništvo, poročata srbski portal N1 in srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot poročajo mediji, je napadalec 25-letni državljan Srbije, ki je iz pravoslavne vere prestopil med vahabite, spremenil ime in iz Mladenovca odšel živeti v Novi Pazar.

Strorilec je pred poslopjem izraelskega veleposlaništva najprej večkrat pristopil do pripadnika žandarmerije in ga spraševal, kje je muzej, kasneje pa iz vreče potegnil samostrel in 34-letnega policista, ki je bil del stalnega varovanja veleposlaništva, s puščico ustrelil v vrat. Policist, ki so ga medtem operirali, je nato napadalca večkrat ustrelil, ta je pol ure kasneje umrl, je poročal dopisnik Boštjan Anžin. Ranjenega policista so odpeljali v bolnišnico, kjer so ga operirali. Kot poroča Tanjug, ni življenjsko ogrožen.

V Beogradu se je pred izraelskim veleposlaništvom zgodil napad

Srbski minister za notranje zadeve Ivica Dačić in srbski premier Miloš Vučević sta napad označila za teroristično dejanje.

Po besedah Dačića takoj po napadu naj bi bili v ozadju napada ljudje, ki so že poznani policiji in varnostnim organom, in da gre za pripadnika vahabitskega gibanja, ki je izstopil iz pravoslavne vere.

Pristojni organi medtem preiskujejo vse okoliščine napada in mogoče nagibe. Foto: AP
Pristojni organi medtem preiskujejo vse okoliščine napada in mogoče nagibe. Foto: AP

Kot je dejal, so preventivno pridržali enega človeka in dodal, da bodo v Beogradu preventivno okrepili varnostne ukrepe pred veleposlaništvi in vladnimi poslopji, pa tudi na obljudenih javnih mestih, kot so trgovska središča in sprehajališča.

"Srbija je sposobna odločno odgovoriti na grožnjo terorizma. Kdor je mislil, da nas lahko s takšnim nedelovanjem destabilizira, se je zmotil," pa je zatrdil premier Vučević. Ob tem je poudaril, da je bil napad "dejanje norosti, ki ga ni mogoče pripisati nobeni veri in nobenemu narodu". "Gre za zločin, ki ga je zagrešil posameznik z imenom in priimkom. Zato državljane pozivam, naj ostanejo mirni in ne podlegajo propagandi tistih, ki bi nas radi razdelili med seboj," je dodal.

Zvečer je Dačić sporočil, da so prijeli še enega človega, osumljenega terorističnega združevanja.

Ranjenega pripadnika žandarmerije je obiskal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je dejal, da so teroristom sledili in da iščejo še več ljudi, je poročal B92. Poudaril je, da bodo neusmiljeno obračunali s terorizmom v Srbiji.

Pristojni organi medtem preiskujejo vse okoliščine napada in mogoče nagibe. Dačić je povedal še, da je v bolnišnici obiskal ranjenega policista, ki so ga operirali, potem ko ga je napadalec zadel v vrat. Kot navaja Tanjug, policist ni življenjsko ogrožen.