Foto:
Foto:
Iz rok švedskega kralja Carla Gustafa je Nobelovo nagrado za fiziko prejel ruski znanstvenik Vitalij L. Ginzburg
Alfred Nobel je obogatel s proizvodnjo razstreliva.

56-letna iranska odvetnica Širin Ebadi si je kot prva muslimanka nagrado prislužila za svoj prispevek k demokratizaciji Irana in za prizadevanja za večje pravice žensk in otrok.

"Kot odvetnica, sodnica, predavateljica, pisateljica in aktivistka je jasno in odločno izražala svoja stališča," je v pojasnilu zapisal norveški odbor za podeljevanje Nobelove nagrade za mir. "Nastopala je trezno in strokovno, ne glede na grožnje svoji varnosti," je dodal. Nobelovka bo nagrado prejela skupaj z 1,4 milijona dolarjev na današnji slovesnosti v Oslu.

Pred odhodom v Oslo je Ebadijeva kritizirala ameriško zunanjo politiko in med drugim poudarila, da demokracije ne sme nihče uporabljati kot pretvezo za napade na druge države.

Preostale Nobelove nagrade
Nobelovo nagrado za medicino bosta prejela sta Američan Paul C. Lauterbur in Britanec Peter Mansfield za odkritja na področju magnetnoresonančnih preiskav. Ta omogočajo preiskave in vizualizacijo notranjih organov, ki jih ni mogoče opazovati z nobeno drugo metodo. Nobelovo nagrado za fiziko bodo letos dobili ameriški in ruski državljan Aleksej A. Abrikosov, Rus Vitalij L. Ginzburg ter ameriški in britanski državljan Anthnony J. Leggett. Trojica bo dobila nagrado za svoje delo na področju kvantne fizike glede superprevodnosti in superpretočnosti.

Nobelovo nagrado za kemijo bosta prejela Američana Peter Agre in Roderick MacKinnon za dosežke na področju raziskav prehodnosti celične stene za različne kemijske elemente.

Z Nobelovo nagrado za ekonomijo bosta nagrajena Američan Robert Engle in Britanec Clive Granger za prispevek k statističnemu proučevanju ekonomskih časovnih zaporedij.

Nobelova nagrada za literaturo pa bo šla letos v roke južnoafriškemu pisatelju Johnu Maxwellu (J.M.) Coetzeeju.

Nagrade, ki izvirajo iz vojaške industrije
Nagrade podelijo vsako leto 10. decembra, ob obletnici smrti ustanovitelja sklada, švedskega industrijalca in izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Vsaka nagrada je vredna deset milijonov švedskih kron (približno 1,1 milijona evrov), nagrajenci pa prejmejo tudi priznanja in zlata odlikovanja.