Donald Trump je v primeru zmage napovedal umik ZDA od podnebnega sporazuma. Foto: Reuters
Donald Trump je v primeru zmage napovedal umik ZDA od podnebnega sporazuma. Foto: Reuters
Konferenca v Maroku naj bi začrtala pot proti letu 2018, ko bodo države izvedle prvi t. i. pospeševalni dialog. Foto: Reuters

Na 22. srečanju pogodbenic Okvirne konvencije ZN-a o spremembi podnebja (UNFCCC) - COP22, ki bo trajalo do 18. novembra, naj bi konkretizirali dogovorjeno v okviru podnebnega sporazuma, ki je bil sprejet na prejšnji konferenci COP pred slabim letom dni v Parizu, veljati pa je začel prejšnji petek.

"Nedejavnost in status quo ne prideta v poštev," je dejala izvršna sekretarka UNFCCC-ja Patricia Espinosa in poudarila: "Ni samoumevno, da bodo cilji in namen pariškega sporazuma doseženi".

Vse oči uprte v ZDA
Republikanski kandidat Donald Trump je namreč napovedal, da se bodo ZDA v primeru njegove zmage umaknile od pariškega podnebnega sporazuma, kar bi pomembno vplivalo tudi na pripravljenost preostalih držav na resnejše spremembe.

Od volitev bo odvisen "ves napredek, ki so ga naredili na področju podnebnih sprememb," je dejal ameriški predsednik Barack Obama. Demokratska kandidatka Hillary Clinton je napovedala, da bo ohranila Obamovo energetsko politiko in mednarodne podnebne zaveze.

"To bi bil šok"
Strokovnjaki v Marakešu sicer menijo, da Trump ne bi mogel udejanjiti svoje grožnje glede "preklica" sporazuma, bi pa lahko njegova zmaga sporazum ohromila. "To bi bil šok; upam, da ga ne bomo videli," je dejala glavna francoska pogajalka Laurence Tubiana.

Konferenca v Maroku naj bi začrtala pot proti letu 2018, ko bodo države izvedle prvi t. i. pospeševalni dialog. Do tega leta bo medvladni panel za podnebne spremembe (IPCC) pripravil strategijo za doseg cilja 1,5 stopinje Celzija. Na tej podlagi naj bi se države dogovorile, kako povečati ambicije v končnih nacionalnih prispevkih, ki bodo začeli veljati leta 2020.