Bo kdaj pojasnjeno, kaj se je zgodilo z letalom Air Francea? Foto: Reuters
Bo kdaj pojasnjeno, kaj se je zgodilo z letalom Air Francea? Foto: Reuters
Amelia Earhart
Amelia Earhart se je v zgodovino zapisala kot prva ženska, ki je sama preletela Atlantski ocean, kar je bilo za tiste čase velik dosežek.
Antoine de Saint-Exupery
Pisatelj je izginil med opravljanjem izvidniške naloge.
Bermudski trikotnik
Bermudski trikotnik - neusahljivi vir teorij.
Indonezija
Indonezijski vojaki so na začetku leta 2007 iskali pogrešano letalo - razbitine so našli, potnikov in članov posadke pa ne. Foto: EPA

Ena najstarejših želja človeka je, da bi lahko letel. Prvima je to uspelo bratoma Wright leta 1903. Sledil je hiter razcvet letalske industrije in letalskih dosežkov, hkrati s tem pa so prišle tudi letalske nesreče. Nekatere še do danes niso povsem razjasnjene.

Francoski letalec Jean Mermoz je leta 1936 izginil skupaj s svojim letalom latécoère 300 okoli 800 kilometrov od senegalske obale. Preden je za njim izginila vsaka sled - razbitin niso nikoli našli - je poslal kratko sporočilo o težavah z motorjem letala.

Številne teorije izginotja Amelie Earhart
Ena najslavnejših letalk, Američanka Amelia Earhart, in navigator Fred Noonan sta izginila nad Tihim oceanom leta 1937 med poskusom poleta okoli sveta ob ekvatorju. Ob zadnji radijski zvezi je Earhartova, prva ženska, ki je sama preletela Atlantski ocean, poročala, da letalu zmanjkuje goriva. Obalna straža je skupaj z vojno mornarico in vojnim letalstvom ZDA sprožila obširno iskalno akcijo. Letala ali pilotov niso nikoli več videli. Skrivnostno izginotje slavne letalke je sprožilo številna ugibanja in teorije - od te, da sta se Earhartova in Noonan izgubila in je letalu zmanjkalo goriva, te, da sta zasilno pristala na enem izmed otokov v Kiribatih in tam umrla, do bolj "vohunskih" teorij - da sta opravljala vohunske naloge za ZDA in je bila pot okoli sveta le krinka, da bi priskrbela zračne posnetke japonskih vojaških baz v Tihem oceanu. Earhartova in Noonan naj bi odletela nad Marshallove otoke in tam fotografirala vojaške objekte, med vračanjem pa naj bi ju prestregli japonski lovci in ju ali sestrelili ali pa prisilili k pristanku ter usmrtili. Po še eni različici naj bi pilota varno pristala na ameriških tleh in dobila novo identiteto, s katero sta živela v ZDA v zameno za obveščevalne podatke.

Pisatelj odletel v smrt
Še ena slavna oseba, ki je izginila med poletom, je francoski pisatelj Antoine de Saint-Exupery, avtor Malega princa. Med izvidniško misijo za nemškimi enotami okrog doline Rone je za vedno izginil julija 1944. Pisatelj je vzletel s Korzike, njegovo letalo lockheed lightning P-38 so skoraj 60 let pozneje našli na morskem dnu ob obali Marseilla. Razbitine letala je leta 2000 našel potapljač Luc Vanrell, ostanke letala pa so dosegli oktobra 2003. Na majhem delu letala, ki so ga potegnili iz morja, niso našli nobenih prask ali lukenj, ki bi bile posledice strelnega orožja.

Skrivnostni Bermudski trikotnik
Decembra 1945 je na območju, znanem kot Bermudski trikotnik, med atlantsko obalo Floride, Bermudi in Portorikom izginila skupina petih bombnikov avenger skupaj s 14 člani posadke. Pred izginotjem so sporočili, da so izgubljeni in da njihovi kompasi ne delajo. Razbitin letal niso našli.

So bili na delu vesoljci?
Avgusta 1947 je na poti med Buenos Airesom v Argentini in Santiagom de Chille v Čilu izginilo potniško letalo Zvezdni prah (Star Dust) letalske družbe British South American Airways. Pet desetletij niso odkrili nobenih razbitin, kar je sprožilo številne teorije o sabotaži oziroma o vesoljcih, ki naj bi ugrabili letalo. Rolls-royceov motor in ostanke devetih od 11 žrtev so našli ob vznožju ledenika v Andih.

Vstali "od mrtvih" - Živi
Med poletom nad Andi je 13. oktobra 1972 izginilo urugvajsko vojaško letalo s 40 potniki in petimi člani posadke. Sedemindvajset dni pozneje, ko so že vsi mislili, da nesreče ni preživel nihče, se je pojavilo 16 preživelih. Njihova zgodba o nesreči in preživetju - zaradi pomanjkanja hrane so jedli dele nekaterih mrtvih potnikov - je služila kot podlaga za film "Živi" leta 1993.

Namesto letala ognjena krogla
Letalo TWA-ja, ki je bilo iz New Yorka namenjeno v Pariz, je julija 1996 kmalu po vzletu izginilo z radarjev, ki tako niso zaznali nobenega opozorila pred nesrečo. Priče so poročale, da so na nebu, kjer naj bi bilo letalo, videle ognjeno kroglo. Umrlo je 230 ljudi.

Kaj je pomenilo "Zanašam se na Boga"?
Leta 1999 je letalo Egyptaira na poti iz New Yorka v Kairo slabih 100 kilometrov od ameriške obale z nosom strmoglavilo v Atlantski ocean. V nesreči je umrlo 217 ljudi, vzrok nesreče pa še vedno ostaja skrivnost. Zvočne naprave so posnele egiptovskega pilota, ki je upravljal letalo, kako je pred nesrečo večkrat ponovil "Zanašam se na Boga", preiskovalci pa so sklenili, da ni namerno povzročil nesreče.

Našli razbitine, trupel ne
Skrivnost obdaja tudi polet 574 med indonezijskima mestoma Surabaja in Manado letalske družbe Adam Air. Letalo je izginilo 1. januarja 2007. Nekaj razbitin letala in črno skrinjico so našli, trupla 102 ljudi, ki so bili na krovu letala, pa ne.

T. V. (povzeto po Telegraphu)