Po streljanju na ženskem shodu so v Abobu izbruhnili množični protesti proti Gbagbojevemu režimu. Foto: Reuters
Po streljanju na ženskem shodu so v Abobu izbruhnili množični protesti proti Gbagbojevemu režimu. Foto: Reuters

V predmestju glavnega mesta Abidžan so priseljenci s severa države organizirali ženski shod v podporo Alassanu Outtarraju, ki je slavil na novembrskih predsedniških volitvah. Outtarraju prejšnji predsednik in poraženec Laurent Gbagbo še vedno ni prepustil oblasti v Slonokoščeni obali, ki je od državljanske vojne (2002-2007) razdeljena na sever in jug.

Predmestje Abobo je zaradi spopadov v zadnjih tednih zapustila večina izmed 200 tisočih prebivalcev, ki izvirajo s severnega dela države. Mirovne sile Združenih narodov so potrdile, da je bilo v zadnjih 24 urah v Slonokoščeni obali v več različnih incidentih ubitih najmanj 26 ljudi, s čimer se je krvni davek nemirov po volitvah povečal na 365 ljudi.

Uvod v novo državljansko vojno?
Gbagbo, ki ga podpira večinoma krščanski jug, je uspel ohraniti zvestobo policije in vojske, a so ga zaradi nesprejemanja volilnega izida doletele sankcije mednarodne skupnosti. Zadnje mesece so se v četrtih glavnega mesta, kjer živijo "severnjaki", pojavili "nevidni komandosi", ki se z gverilskimi akcijami bojujejo proti policiji in vojski.

V Slonokoščeni obali je okoli 9.500 pripadnikov mirovnih sil, ki jim je Gbabgo po volitvah ukazal, naj zapustijo državo, ker naj bi se vmešavali v notranje zadeve. Združeni narodi so zahtevo zavrnili, zaradi česar so postali tarča podmladka Gbagbojeve strank. Gbagboja o odstopu ne uspejo prepričati niti zahodnoafriški voditelji niti zahodne sile, med drugim so predsedniku zatočišče ponudile tudi ZDA, a zaman.

Premier proti nekdanjemu predsedniku
Outtarra medtem utrjuje oblast na sever, kjer so se znova zbrale čete nekdanjih upornikov Force Nouvelles (Nove sile), ki jim poveljuje ministrski predsednik države Guillaume Soro. Državo na polovico delijo ravno mirovne sile ZN-a, ki nadzorujejo razdelitveno črto.