Atkinson je vrhunec svoje kariere doživel v Aston Villi. Foto: Reuters
Atkinson je vrhunec svoje kariere doživel v Aston Villi. Foto: Reuters
Leta 1994 je dvignil pokal za zmago Aston Ville v ligaškem pokalu. Foto: Reuters

"Policija grofije Shropshire lahko potrdi, da so se policisti okoli 1.30 odzvali na klic, ker je stanovalce skrbelo za varnost osebe v domovanju v Telfordu, kamor smo bili napoteni," je sporočila policija v izjavi za javnost. "Ob prihodu je bil uporabljen paralizator na 48-letnem moškem, ki je za tem prejel zdravniško pomoč, a je bil 90 minut pozneje, ob približno 3. uri zjutraj, proglašen za mrtvega. To je za zdaj vse, kar lahko povemo, saj je bila preiskava incidenta predana Neodvisni policijski komisiji za pritožbe (IPCC), kar je standardni postopek, IPCC-ju pa bomo pri preiskavi pomagali."

Atkinson je bil v 90. letih eden boljših napadalcev kluba, verjetno najbolj znan pa je njegov gol proti Wimbledonu leta 1992, ki je bil izglasovan za najgol prve sezone Premier lige. Aston Villa je tisto leto končala kot druga. Atkinson je nato zadel tudi v finalu angleškega pokala na Wembleyju leta 1994, ko je Villa premagala Manchester United.

Kariero končal v Južni Koreji
Atkinson je svojo kariero začel leta 1985 kot 17-letnik v klubu Ipswich Town, preden se je preselil v Sheffield Wednesday, od tam v Real Sociedad, kjer je igral kot prvi temnopolti nogometaš tega španskega kluba, leta 1991 pa nato začel svojo štiriletno kariero v Aston Villi, med katero je v Premier ligi zadel več kot 20-krat.

Nadaljevanje njegove kariere v turškem Fenerbahceju in v Manchester Cityju je bilo manj uspešno, svojo profesionalno nogometno kariero pa je končal v južnokorejskem klubu Jeonbuk Hyundai Motors leta 2001.

Kaj natančno se je ponoči dogajalo, ni znano, je pa policijo poklical Atkinsonov 85-letni oče, ker ga je skrbelo za sina, ki se je pod vplivom alkohola "vznemirjeno" sprehajal pred očetovo hišo in kričal, kako da "nima doma". Soseda, ki je bila dogodku priča, je povedala, da se je zdelo, da se Atkinson praktično opoteka po ulici, preden ga je policija stresla, čeprav ni bilo videti, da je Atkinson storil kar koli takega, da bi se policisti lahko čutili ogrožene. Po navedbah prič je policija Atkinsona stresla štiri- ali petkrat, tudi ko je že ležal na tleh.

Nekdanjega športnika sicer njegovi prijatelji opisujejo kot skrajno nenasilnega in "nežnega velikana".

Iz bolnišnice v West Midlandsu so potrdili, da so se odzvali na klic policije na pomoč in ob prihodu našli moškega, ki so ga stresli s paralizatorjem. Med prevozom v bolnišnico se je njegovo stanje poslabšalo, doživel je srčni zastoj, kljub zdravniški pomoči pa ga niso več mogli oživiti.

Porast uporabe paralizatorjev
Atkinsonov nesrečni primer se je zgodil točno dva meseca zatem, ko je policija v južnem Walesu s paralizatorjem stresla nekdanjega vojaka Spencerja Beynona, potem ko je zabodel psa, nato pa še sebe. Po navedbah prijateljev se je Beynon po odhodu iz vojske spopadal s hudimi duševnimi težavami. Kot poroča Independent, se je policijska uporaba paralizatorjev, ki sicer načeloma veljajo za nenevarne, lani rahlo povečala - skupno so ga uporabili 10.329-krat, pri tem 407-krat na mladoletnikih in kar 57-krat na otrocih, mlajših od 14 let.

Umrlemu Atkinsonu so se na družbenih omrežjih poklonili tako nekdanji soigralci kot tudi nekdanji klubi. "Strašno žalostna novica o našem nekdanjem napadalcu. V tem tragičnem času smo z mislimi z Dalianovo družino in prijatelji," so na Twitterju zapisali pri Ipswich Townu.