Erjavec je z obiskom Budimpešte končal obiske sosednjih držav, Foto: BoBo
Erjavec je z obiskom Budimpešte končal obiske sosednjih držav, Foto: BoBo
Erjavec obiskal Budimpešto

Po pogovorih z madžarskim kolegom Janošem Martonyijem in predsednikom parlamenta Laslom Koeverjem je Erjavec poudaril, da so politični odnosi med Slovenijo in Madžarsko na najvišji mogoči ravni, vendar ostaja še veliko "rezerv za ojačitev", povezanih z gospodarskim sodelovanjem med državama, predvsem na področju energetike in gradnje prometne infrastrukture.

Po besedah Erjavca je strateškega pomena Luka Koper, v povezavi s tem pa je minister izpostavil tudi povezavo z moderno železnico proti Budimpešti in peti vseevropski koridor. Na pogovorih so ugotovili tudi, da so premalo izkoriščene možnosti za skupne naložbe tako v Sloveniji kot na Madžarskem.

Kar zadeva položaj slovenske manjšine, je madžarska stran zagotovila, da bo Budimpešta zagotovila sredstva za izgradnjo cestnega odseka Gornji Senik-Verica, ki je izjemnega pomena za povezovanje porabskih Slovencev.

Govorili so tudi o vprašanju nove zakonodaje, ki ureja položaj manjšin v parlamentu. Erjavec je predlagane rešitve, ki so v fazi sprejemanja, označil za primerne in korak naprej.

O Zahodnem Balkanu, arabski pomladi in Iranu imata državi podobne poglede, strinjata pa se, da je treba okrepiti delovanje Srednjeevropske pobude, znotraj katere bi države srednje Evrope oblikovale skupne interese, ko gre za pomembna vprašanja v Bruslju. Pri tem gre predvsem za evropska sredstva, ki so pri določenih državnih naložbah praktično edina prava sredstva.

Erjavec bi se moral v Budimpešti srečati tudi z madžarskim predsednikom Palom Schmittom, ki pa je za današnji dan odpovedal vsa srečanja, potem ko mu je v četrtek zaradi plagiatorstva v doktorski disertaciji univerza odvzela doktorat.

Erjavec obiskal Budimpešto