Komorowski in Kaczynski se bosta pomerila v drugem krogu predsedniških volitev. Foto: EPA
Komorowski in Kaczynski se bosta pomerila v drugem krogu predsedniških volitev. Foto: EPA

Predčasne predsedniške volitve so na Poljskem razpisali po smrti prejšnjega predsednika Lecha Kaczynskega, ki je skupaj z znatnim delom poljskega političnega vrha tragično umrl v aprilski letalski nesreči v Rusiji.

V prvem krogu volitev 20. junija je zmagal vodja parlamenta in začasni predsednik države Komorowski, ki je osvojil 41,5 odstotkov glasov, medtem ko je njegov nasprotnik in brat preminulega predsednika Jaroslaw Kaczynski prejel 36,5 odstotkov glasov.

Čeprav je glede na javnomnenjske ankete med vso predvolilno kampanjo prepričljivo vodil Komorowski, pa je njegova prednost v zadnjem tednu pred volitvami skoraj povsem izpuhtela in politični analitiki so si enotni le v enem - da izid tesen.

Glede na javnomnenjsko raziskavo, ki jo je inštitut GfK Polonia izvedel za desno usmerjeni časopis Rzeczpospolita, lahko oba kandidata v nedeljo računata na 45 odstotkov glasov, medtem ko je deset odstotkov volivcev še neodločenih.

Ryszard Pienkowski iz inštituta PBS DGA napoveduje, da bosta Komorowski in Kaczynski prejela okoli 50 odstotkov glasov, saj po njegovem mnenju volivce v veliki meri še vedno mobilizira aprilska tragična nesreča.

Kaczynski boljši v zadnji debati
Zadnji preobrat v javnem mnenju lahko pripišemo zadnjemu televizijskemu soočenju, v katerem se je Kaczynski pokazal kot prepričljivejši in bolje pripravljen od svojega nasprotnika.

Profesor socialne psihologije Janusz Czapinski sicer še vedno meni, da bo tesno zmagal Komorowski, saj računa na to, da se bodo na volišča v večji meri odpravili volivci v večjih mestih, ki so tradicionalno bolj naklonjeni vladajoči liberalni Državljanski platformi, katere kandidat je Komorowski.