Letalo je pristajalo v slabem vremenu. Foto: Reuters
Letalo je pristajalo v slabem vremenu. Foto: Reuters

Preiskava nesreče je med drugim razkrila, da se je Blasik v pilotski kabini pojavil le nekaj minut preden je letalo tupoljev 154 10. aprila padlo nedaleč od letališča v Smolensku. Preiskovalci iz posnetkov, ki so v črni skrinjici, ne morejo sklepati, ali je Blasik kakor koli pritiskal na pilota, da morata pristati.

Nesreča letala s številnimi poljskimi dostojanstveniki, ki so bili na poti na proslavo ob 70. obletnici poboja poljskih vojakov v Katinski gozd, se je zgodila v gosti megli. Pilota sta večkrat zapored poskušala pristati na letališču v Smolensku in sta ignorirala avtomatsko opozorilo, da letita prenizko. V nesreči je umrlo 96 potnikov in članov posadke. Kmalu po nesreči so se pojavila ugibanja, da je predsednik pritiskal na pilota, da mora kljub slabemu vremenu pristati.

Šest tednov po nesreči je za smrt predsednika in njegove žene le izvedela tudi njegova mati Jadwiga Kaczynska, ki že dlje časa hudo bolna leži v eni izmed varšavskih bolnišnic, zaradi česar je niso želeli obremenjevati z novico o smrti sina. O smrti jo je obvestil brat dvojček umrlega predsednika, Jaroslaw Kaczyinski. Vest je 83-letno Kaczynsko hudo pretresla.