Prvi par so pokopali v krakovski katedrali. Foto: EPA
Prvi par so pokopali v krakovski katedrali. Foto: EPA

Tatjana Anodina, vodja komisije, ki preiskuje tragedijo, v kateri je življenje izgubil tudi poljski predsednik Lech Kaczynski, je dejala: "V kabini so bili tudi posamezniki, ki niso bili člani posadke. Glas enega izmed njih smo prepoznali, za identifikacijo glasu drugega ali drugih pa bodo potrebne dodatne informacije s poljske strani," je dejala. Konkretnih imen ni želela razkriti.

Poleg tega so potrdili, da je bila posadka jasno opozorjena, da vremenske razmere ne dovoljujejo pristanka. "Kontrolor letalskega prometa na letališču Severni je dvakrat opozoril posadko, da je na letališču megla, da je bila vidljivost 400 metrov in da razmere niso primerne za pristanek," je dejal vodja tehnične komisije preiskave Aleksej Morozov.

Dodal je, da je posadka 16 minut pred nesrečo prejela obvestilo še enega poljskega letala JAK-40, ki je nekaj ur prej varno pristalo v Smolensku, da je vidljivost 400 metrov. "Štiri minute pred nesrečo pa so svojo oceno popravili na 200 metrov."

Ni šlo za tehnično napako
Več kot pet tednov po tragediji - najhujši na Poljskem po drugi svetovni vojni - preiskovalci še niso predstavili podrobnih in dokonočnih ugotovitev o vzrokih nesreče. Izključili pa so možnost terorističnega dejanja, tehnične napake in eksplozije. "Motorji so delali vse do stika z zemljo," je dejala Anodina.

V nesreči letala TU-154 v bližini Smolenska na zahodu Rusije je umrlo vseh 96 ljudi na letalu, poleg Kaczynskega in njegove žene tudi več visokih vojaških in političnih predstavnikov države. Delegacija je bila namenjena v Katin na spominsko slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih častnikov.