Protesti so težava za vlado Donalda Tuska, ki želi pomiriti kmete in ohraniti podporo Ukrajini. Foto: Reuters
Protesti so težava za vlado Donalda Tuska, ki želi pomiriti kmete in ohraniti podporo Ukrajini. Foto: Reuters

Kmetje so se pred parlamentom spopadli s policijo, pri čemer je ta uporabila razpršilo s solzivcem.

"Zaradi fizičnega nasilja nekaterih protestnikov nad policijo smo morali uporabiti prisilne ukrepe," je varšavska policija zapisala na družbenem omrežju X in protestnike obtožila, da so v policiste metali tlakovce.

Dodali so, da je bilo ranjenih več policistov, približno deset ljudi je bilo pridržanih.

Nekateri protestniki so nosili krsto z napisom "Kmet, živel 20 let, ubil ga je Zeleni dogovor". Protestniki so se s poljskimi zastavami podali do parlamenta in trobili v rogove. Drugje po državi so zaprli ceste. Nekaterim traktoristom se prepovedali vstop v mesto.

Kmetje po Evropi zahtevajo spremembe omejitev, ki so jim bile naložene v sklopu dogovora o boju proti podnebnim spremembam, in ponovno uvedbo carin na uvoz kmetijskih pridelkov iz Ukrajine, ki so bile opuščene po ruski invaziji.

To je sprožilo težave za vlado Donalda Tuska, ki jo čakajo še lokalne in evropske volitve, saj želi obenem pomiriti kmete in nadaljevati podporo Ukrajini.

Kmete, ki so se po enem tednu vrnili v središče Varšave, je podprl tudi sindikat poljskih delavcev NSZZ Solidarnost ter tudi lovci in gozdarji.

"Tukaj so rudarji, jeklarji, avtomobilska in živilska industrija ter številne druge panoge," je pred Tuskovo pisarno po megafonu protestnike nagovoril vodja sindikata Piotr Duda. "Pomembno je, da smo tukaj skupaj, saj imamo skupno zahtevo: dol z zelenim dogovorom, dol z zelenim strupom."

Tusk je dejal, da motenj niso povzročili le kmetijski proizvodi iz Ukrajine, temveč tudi tisti iz Rusije in njene zaveznice Belorusije. V ponedeljek je sporočil, da namerava Poljska zaprositi Evropsko unijo za prepoved uvoza kmetijskih proizvodov iz Rusije in Belorusije.

Predsednik vlade Tusk je v soboto povabil voditelje kmetov na pogovore.