Padec zakona je po mnenju analitikov presenečenje, saj naj bi bil sprejemljiv za večino Poljakov. Foto: EPA
Padec zakona je po mnenju analitikov presenečenje, saj naj bi bil sprejemljiv za večino Poljakov. Foto: EPA

Proti predlogu zakona je glasovalo 228 poslancev, podprlo ga je 221 poslancev, deset pa se jih je vzdržalo.

Pred glasovanjem je poljski premier Donald Tusk pozival poslance, naj z oblikovanjem ustrezne zakonodaje o partnerskih zvezah olajšajo življenje istospolnih.

"O istospolnih partnerskih zvezah ne smemo imeti pomislekov," je dejal Tusk v odgovoru na navedbe nekaterih poslancev, ki so dan pred tem istospolne zveze označili za "nenaravne".

Med četrtkovo parlamentarno razpravo so predvsem poslanci konservativne opozicije zakon o istospolnih zvezah označili za ustavno kršitev, njihova stališča pa je nepričakovano podprl pravosodni minister Jaroslaw Gowin, ki je izrazil skrb, da bi bil zakon morda v nasprotju z ustavo.

Predlog zakona je predvideval, da bi lahko tako heteroseksualni kot homoseksualni pari na Poljskem pri notarju ali na matičnem uradu registrirali partnersko skupnost.

V taki skupnosti bi imel partner na sodišču pravico zavrniti pričanje proti partnerju, upravičen bi bil tudi do pridobivanja podatkov o zdravstvenem stanju, če bi bil partner na bolnišničnem zdravljenju. Predvidena je bila tudi preživnina po ločitvi, ne pa tudi davčne olajšave.