Slavje poljskega premierja, ki bo kot prvi po padcu komunizma na Poljskem, vlado vodil še drugi zaporedni mandat. Foto: EPA
Slavje poljskega premierja, ki bo kot prvi po padcu komunizma na Poljskem, vlado vodil še drugi zaporedni mandat. Foto: EPA
Janusz Palikota
Rezultata na volitvah se veseli tudi Janusz Palikota, ki je zbral 9,94 odstotka glasov, njegovo Palikotovo gibanje pa je postalo tretja največja stranka v parlamentu. Foto: EPA
Poljska po volitvah

Po preštetih 93 odstotkih glasovnic kaže, da je Tuskova stranka prejela 38,96 odstotka glasov, skupaj s koalicijsko partnerico Poljsko ljudsko stranko (PSL), ki je dobila 8,55 odstotka glasov, pa bo z 236 poslanci ohranila večino v 460-članskem parlamentu.

Imela bo tri poslance manj kot v dosedanjem parlamentu, predstavniki Državljanske platforme pa so kot prvo izbiro za koalicijsko partnerko tudi v novi vladi že izpostavili PSL, medtem ko je Tusk začetek pogovorov o novi vladi napovedal že za danes.

Prva vlada, ki bo vladala dva mandata
Zmaga Državljanske platforme je bila pričakovana, saj je zadnja štiri leta kljub težavam po Evropi državo vodila z gospodarsko rastjo, tokratna zmaga Tuskove stranke pa pomeni, da bo to prva vlada na Poljskem po padcu komunizma, ki bo vlado vodila dva zaporedna mandata.

Glavna Tuskova tekmica, opozicijska konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega, je prejela 30,03 odstotka glasov. Kaczynski, ki je vlado vodil leta 2006 in 2007, je že priznal poraz, a kljub temu izrazil prepričanje, da si Poljska želi sprememb in "da bo dan njihove zmage prišel".

Palikotovo gibanje veliko presenečenje volitev
Za presenečenje na volitvah je poskrbelo novoustanovljeno levo protiklerikalno Palikotovo gibanje, ki je zbralo 9,94 odstotka glasov. Gibanje, ki ga je lani ustanovil nekdanji poslanec stranke PO in tajkun, ki je obogatel z vodko, Januzs Palikota, je postalo tretja najmočnejša stranka v parlamentu.

"Življenje je lepo, vse je mogoče," je po objavi prvih projekcij v nedeljo zvečer dejal Palikot ob ovacijah na sedežu svojega gibanja v Varšavi. "Čudovit navdih je zavedanje, da so na Poljskme milijoni ljudi, ki si želijo sekularno, prijazno državo, v kateri je vera posameznika njegova zasebna stvar," je dejal 46-letni Palikot, ki je po izobrazbi filozof.

Palikot se zavzema za ločitev Cerkve od države
Na Poljskem je 90 odstotkov prebivalstva katoliškega, a v državi narašča število mladih liberalcev, ki si želijo večjo ločnico med državo in Katoliško cerkvijo. Palikotovo gibanje se zavzema za liberalizacijo splava, brezplačno kontracepcijo, legalizacijo mehkih drog in istospolne poroke ter brezplačni dostop do medmrežja.

V državi, kjer ima Cerkev velik vpliv, Palikot zahteva tudi ločitev Cerkve in države, končanje financiranja Cerkve iz javnih sredstev, opustitev poučevanja verouka v javnih šolah in odvzem premoženja, ki ga je Cerkev dobila z vrnitvijo med komunizmom nacionaliziranega premoženja. Čeprav je Tusk pred volitvami izključil možnost sodelovanja s tistimi, ki se zavzemajo za legalizacijo mehkih drog, pa je Palikot dejal, da je njegovo gibanje pripravljeno sodelovati v vladi, če bi spoštovali njegovo politiko.

Novost volitev je tudi ta, da bi Poljska lahko dobila prvega poslanca transseksualca, saj je kandidatka gibanja Palikot v Krakovu Anna Grodzka, ki je lani spremenila spol. Kot je povedala, še ni prepričana, ali je bila izvoljena, če bo, pa bo po lastnih besedah ne samo edina poslanka transseksualka na Poljskem, ampak na svetu.

V parlament tudi SLD
V parlament je prišlo še opozicijsko Zavezništvo demokratične levice (SLD), ki je dobilo 8,19 odstotka glasov. To je velik padec za stranko, ki je vlado vodila med letoma 2001 in 2005, na volitvah pred štirimi leti pa dobila 13 odstotkov glasov.

Volilna udeležba je bila 48,63-odstotna, je še sporočila volilna komisija, ki bo končne uradne izide objavila v torek.

Poljska po volitvah