Brat pokojnega predsednika Jaroslaw Kaczynski je bojkotiral vse uradne slovesnosti, je pa položil venec pred predsedniško palačo. Foto: Reuters
Brat pokojnega predsednika Jaroslaw Kaczynski je bojkotiral vse uradne slovesnosti, je pa položil venec pred predsedniško palačo. Foto: Reuters
Smolensk
Udeleženci slovesnosti so se poklonili žrtvam letalske nesreče. Foto: EPA

Ob 8. uri in 41 minut, točno na obletnico nesreče, v kateri sta umrla predsednik države Lech Kaczynski in velik del poljske elite, so se vseh 96 smrtnih žrtev spomnili v katedrali v Varšavi. Dogodka sta se udeležila tudi predsednik države Bronislaw Komorowski in premier Donald Tusk. Na slovesnosti ni bilo brata pokojnega predsednika Jaroslawa Kaczynskega, saj se je odločil za bojkot vseh uradnih slovesnosti, je pa pred predsedniško palačo, pred katero se je zbrala množica ljudi, položil venec. Kaczynski je kritičen do Tuskove vlade, ker je Rusiji dovolila vodenje preiskave nesreče.

V Varšavi bo danes še več drugih uradnih slovesnosti, opozicija pa načrtuje štiri javna zborovanja, med drugim tudi pohod s plamenicami v Varšavi, ki je napovedan za pozno popoldne.

Sobotna slovesnost v Smolensku
Že v soboto je spominska slovesnost potekala v Smolensku, vodila pa jo je poljska prva dama Anna Komorowski. Ob njej se je zbralo še več kot sto sorodnikov in družinskih članov žrtev. Slovesnost, na katero je Rusija poslala posebnega odposlanca, je poljska televizija prenašala v živo. Zaradi notranjepolitičnih sporov je v Smolensk pripotoval le del poljske delegacije.

"Usode se ne da spremeniti, časa se ne more vrniti nazaj. Mogoča pa je obojestranska pomoč," je dejala žena predsednika Bronislava Komorowskega, naslednika v nesreči umrlega Lecha Kaczynskega.

Odnosi med državama slabi
Potem ko je sprva kazalo, da bo nesreča prispevala k izboljšanju poljsko-ruskih odnosov, pa so se ti zaradi ugotovitev ruskih preiskovalcev ohladili. Ruski preiskovalci so namreč ugotovili, da se je nesreča zgodila, ker je pilot poljskega letala vztrajal pri pristanku v Smolensku, čeprav ga je tamkajšnja kontrola letenja opozorila, da razmere za pristanek niso primerne. Pilota naj bi k pristanku v nemogočih razmerah nagovarjal poveljnik poljskega letalstva, ki je spremljal predsednika.

Spominska plošča zanetila nov spor
Olje na ogenj pa je ob prvi obletnici nesreče prilila odločitev o zamenjavi spominske plošča na letališču v Smolensku. Oblasti v Smolensku so namreč odstranile poljsko ploščo, na kateri je pisalo, da so bile žrtve namenjene na slovesnost ob obletnici pokola v Katinu, in postavile novo, kjer Katin ni omenjen.

Ploščo so zamenjali v noči s petka na soboto, ruske oblasti pa so pojasnile, da prvotna tabla ni bila usklajena s krajevnimi oblastmi in da je bil napis na njej samo v poljskem jeziku. Nova tabla je sicer dvojezična, vendar pa besedilo zdaj vsebuje bistveno manj podatkov, zato so na Poljskem dejanje razumeli kot izzivanje.

Bo Komorowski v Smolensku položil venec?
Zaradi zamenjave table je Varšava na zagovor poklicala ruskega veleposlanika, s katerim so se pogovarjali tudi o programu obiska poljskega predsednika v Rusiji, ki je napovedan za ponedeljek. Komorowski naj bi skupaj z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom obiskal Smolensk in Katin.

"Ne predstavljam si, da bi v teh razmerah predsednik lahko položil venec pred novo spominsko tablo," je dejal tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Marcin Bosacki.