V Braziliji preštevajo mrtve. Foto: EPA
V Braziliji preštevajo mrtve. Foto: EPA

Reševalci v regiji Serrana severno od Ria težko odstranjujejo vsa trupla, tako da za njihovo shranjevanje uporabljajo tovornjake hladilnike.
Gasilci se bojijo, da je mrtvih več kot tisoč ljudi, saj je najmanj deset vasi še vedno izoliranih od sveta. Po uradnih podatkih je na tem kmetijskem območju umrlo 610 ljudi, 14.000 jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Predsednica države Dilma Rousseff je v soboto razglasila tridnevno žalovanje, v državi Rio pa so v spomin na žrtve razglasili sedemdnevno žalovanje. V Teresopolisu, ki leži kakih sto kilometrov od Ria, kjer je v poplavah umrlo 263 ljudi, pokopavajo svoje bližnje.
Strah pred drugim udarcem
Dež, ki je v soboto dopoldne ponehal, je do popoldneva znova začel padati, tako da zaradi zmehčane zemlje obstaja nevarnost novih zemeljskih udorov. Predstavnica krajevnih zdravstvenih oblasti Solange Sirico je opozorila na nevarnost izbruha epidemij, medtem ko trupla, pomešana z odplakami, razpadajo v tropski vročini.

Oblasti so objavile nujen poziv za ustekleničeno vodo, hrano in zdravila, pozivajo pa tudi ljudi, naj darujejo kri. Da bi preprečili ropanje, so na območje poslale vojake in dodatne druge varnostne sile. Vremenoslovci sicer opozarjajo, da bi se deževno vreme lahko nadaljevalo še prihodnji teden.