Denar, ki bi moral biti namenjen za šolstvo in zdravstvo, ponikne v skrivnih kanalih. Foto: EPA
Denar, ki bi moral biti namenjen za šolstvo in zdravstvo, ponikne v skrivnih kanalih. Foto: EPA

Poročilo, ki ga je objavila organizacija s sedežem v ZDA, je zelo skrb vzbujajoče. Ves napor in napredek, ki je bil v zadnjih dveh desetletjih narejen v boju proti hudi revščini, sta zaman, krivca za to pa sta kriminal in korupcija, predvsem razraščanje slamnatih podjetij in pranje denarja.

Zaradi korupcije naj bi bilo po svetu vsako leto 3,6 milijona smrti. Če bi razkrili vse skrivne kanale, prek katerih cveti takšno nezakonito podkupovanje, vsa sredstva od tega pa bi vložili v izboljšanje zdravstvenega sistema, bi po izračunih organizacije preprečili ogromno nepotrebnih smrti. V poročilu so izsledke označili kar za "škandal bilijona dolarjev", za kolikor so v ameriški denarni valuti prikrajšane najrevnejše države prav zaradi korupcije.

"Pravi ubijalec"
"Korupcija se zajeda v zasebni sektor, zmanjšuje gospodarsko rast, zvišuje stroške poslovanja in lahko pripelje do politične nestabilnosti. V razvijajočih se državah pa je korupcija pravi ubijalec. Če vlade nimajo več sredstev za naložbe v zdravstveno oskrbo, varnost hrane in nujno infrastrukturo, ljudje umirajo. Največji davek je prav pri otrocih,"
so zapisali.

Če bi korupcijo v podsaharski Afriki izkoreninili, bi lahko na primer vsako leto v šole vključili deset milijonov otrok več, plačali bi lahko 500.000 osnovnošolskih učiteljev več ter kupili 11 milijonov zdravil v boju z virusom HIV.

Organizacija One zato svetuje voditeljem držav G-20, ki se bodo novembra srečali na vrhu v Avstraliji, da sprejmejo ustrezne ukrepe, na primer, da podatki o lastništvu podjetij in skladov postanejo javni, da se sprejmejo zakoni o obveznem objavljanju poslovanja vseh državnih naftnih in plinskih podjetij ter rudnikov ter da se ukrepa proti davčnim utajevalcem.