Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je dejal, da je Ukrajina sklenila sporazume z 11 članicami EU-ja o dobavi orožja. Ni pa razkril, za katere države gre. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je dejal, da je Ukrajina sklenila sporazume z 11 članicami EU-ja o dobavi orožja. Ni pa razkril, za katere države gre. Foto: Reuters

Zapis na Porošenkovi spletni strani po poročanju portala Rt.com pravi, da je odločitev ameriškega predsednika Baracka Obame, ki "se je odločil Kijevu dobaviti obrambno orožje", ključna. Ukrajinski predsednik je dejal, da se situacija v pokrajinah Doneck in Lugansk postopno umirja, in dodal, da ukrajinska vojska ni utrpela žrtev že več dni.

Medtem je prvi mož samooklicane republike Lugansk Igro Plotnicki dejal, da ne razume, zakaj se želi Ukrajina oboroževati, če v državi poteka mirovni proces, s čimer je mislil na mirovni sporazum med ukrajinsko vlado in separatisti, podpisan 12. februarja v Minsku.

"Nesmrtonosna" vojaška pomoč
Ameriški zunanji minister John Kerry je namreč v sredo v Senatu potrdil, da bodo ZDA Ukrajini zagotovile "nesmrtonosno" vojaško opremo, kot so oklepljena vojaška vozila humvee in robotski letalniki. Predtem so ZDA objavile, da bodo v Ukrajino že marca poslale 300 vojaških svetovalcev, ki bodo urili ukrajinske vojake predvidoma do oktobra.

ZDA pa niso edina država, ki je odkrito ponudila vojaško pomoč Ukrajini. Velika Britanija je prav tako napovedala, da bo poslala 75 vojaških inštruktorjev, ki bodo ukrajinski vojski pomagali pri medicinskem, obveščevalnem in pehotnem urjenju. Pomoč z vojaškimi svetovalci je napovedala tudi Poljska.

Nemčija in Francija sta na drugi strani precej previdni in opozarjata, da bi oboroževanje Ukrajine lahko porušilo krhko premirje.