Portugalski delavci na ulicah. Foto: EPA
Portugalski delavci na ulicah. Foto: EPA

Motnje nastajajo predvsem pri odvozu smeti, stavkajo pa tudi zaposleni v bolnišnicah.
Po podatkih portugalske zveze sindikatov javnih uslužbencev, ki je sklicala 24-urno stavko, stavka okoli 60 odstotkov lizbonskih smetarjev, v osrednjih bolnišnicah pa ne dela večina zaposlenih; na delu je samo zakonsko določeno minimalno število zdravstvenega osebja.

V nekaterih šolah so zaradi stavke odpovedali pouk, v nekaterih bolnišnicah pa preložili operacije. Postopki pred sodišči po drugi strani potekajo običajno, prav tako tudi nacionalno preverjanje znanja. Tudi večina uradov je odprtih.
Zveza sindikatov javnih uslužbencev, ki ima 250.000 članov, je k stavki pozvala zaradi varčevalnih ukrepov, ki so del dogovora o paketu mednarodne pomoči Portugalski v višini 78 milijard evrov. Na Portugalskem so ob varčevalnih ukrepih zamrznili plače javnih uslužbencev do leta 2013, povišali davke in zmanjšali socialne ugodnosti.

Portugalska je po Grčiji in Irski tretja država, ki je morala zaprositi za mednarodno pomoč in uvesti stroge varčevalne ukrepe, na katere delavci v teh državah odgovarjajo s stavkami.