Novica o smrti Li Kvan Jeva je močno užalostila številne Singapurčane. Foto: Reuters
Novica o smrti Li Kvan Jeva je močno užalostila številne Singapurčane. Foto: Reuters
Singapur
Ljudje polagajo rože in spominke v spomin na velikega državnika. Foto: Reuters

Li Kvan Jev je bil že nekaj časa v slabem zdravstvenem stanju. Zaradi pljučnice so ga pred več tedni hospitalizirali, od takrat pa je bil priključen tudi na aparat za dihanje. Njegovo smrt so singapurske oblasti sporočile v ponedeljek zgodaj zjutraj po tamkajšnjem času, takrat pa so se v bolnišnici in pisarni singapurskega premierja začele zbirati množice ljudi, ki so se želele pokloniti spominu na preminulega državnika.

V čustvenem nagovoru, ki ga je prenašala državna televizija, se je njegov sin, premier Li Hsien Lung, poslovil od očeta. "Bojeval se je za našo neodvisnost, zgradil narod, kjer ga ni bilo, in zaradi njega smo ponosni, da smo Singapurci. Takega moža ne bo več," je povedal. Državniški pogreb bo 29. marca, v Singapurju pa so za ves teden razglasili žalovanje.

Trda roka zgradila Singapur, kot ga poznamo danes
Li je bil eden od arhitektov singapurske blaginje. Bil je soustanovitelj ljudske stranke (PAP), ki je na oblasti od leta 1959, in prvi singapurski premier. Premiersko mesto je obdržal kar 31 let. Na oblasti je bil v času osamosvajanja od Velike Britanije in odcepitve od Malezije. Bil je idejni oče singapurskega gospodarskega modela. Obkrožil se je z visoko izobraženo delovno silo, ki je obvladala angleški jezik, in privabil tuje vlagatelje, ki so Singapur spremenili v svetovno proizvodno in pozneje finančno središče v eno od najbogatejših držav na svetu.

Nanj pa so predvsem zaradi njegove železne roke letele tudi številne kritike. Nasprotniki so mu očitali, da je omejeval pravico govora in zatiral svobodo tiska, svoje politične nasprotnike pa je nemalokrat postavil pred sodišče.

Sožalja z vseh strani
Po novici o smrti državnika se z vseh strani vrstijo sožalja. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je zapisal, da ga je novica o Lijevi smrti globoko užalostila, ameriški predsednik Barack Obama pa je Lija opisal kot "velikana zgodovine". Kitajsko zunanje ministrstvo je izreklo sožalje ob smrti "neponovljivo vplivnega azijskega državnika".