Madoff, ki je bil po plačilu varščine izpuščen na prostost, naj bi 'okoli prsta' stranke vrtel več kot desetletje. Foto: EPA
Madoff, ki je bil po plačilu varščine izpuščen na prostost, naj bi 'okoli prsta' stranke vrtel več kot desetletje. Foto: EPA

Francoskega aristokrata, 65-letnega Rene-Thierryja de la Villehucheta, ki je bil soustanovitelj investicijskega sklada Access International, v prevarantski Madoffovi piramidalni shemi pa je izgubil več kot milijardo dolarjev, so s prerezanimi žilami našli mrtvega v pisarni v New Yorku.

De La Villehuchet, ki je veljal za poštenega podjetnika, zato ni prenesel izgube strank, je imel med svojimi strankami številne pripadnike evropske aristokracije in poslovneže. Ko je ugotovil, da ne bo mogel priti nazaj do denarja, je obupal in si vzel življenje.

Finančna prevara za zgodovino
Madoff, nekdanji vodja trgovanja Nasdaqa, je mojstrsko načrtoval in izvedel prevaro, s katero je prek svojih skladov in nadzornih investicijskih družb denar novih investitorjev namenil za poplačilo že obstoječih vlagateljev. Njegov sistem je bil zelo podoben piramidnemu: vlagateljem je obljubil visoke donose od namišljenih virov, pri tem pa je kapital novih strank porabil za "poplačilo" starejših vlagateljev.

V sredini meseca je njegova prevara prišla na dan, ko so banke in stranke priznale, da jih je Madoff ogoljufal za kar 50 milijard dolarjev. Grozi mu do 20 let ječe in plačilo kazni do pet milijonov dolarjev.

A. P.