Madoffov je vlagateljem obljubljal visoke kratkoročne donose. Foto: Reuters
Madoffov je vlagateljem obljubljal visoke kratkoročne donose. Foto: Reuters

Newyorški okrožni sodnik Louis Stanton je podpisal odlok, ki bi lahko prevaranim vlagateljem pomagal priti do dela vloženega denarja. To jim omogoča investicijski zaščitni zakon za vrednostne papirje (SIPC), ki vključuje tudi vzpostavitev sklada, katerega namen je zaščita investicijskih sredstev pred nepravilnim upravljanjem. Potem je omenjeni sodnik primer predal stečajnemu sodišču.

Zvezni tožilci so 70-letnega Madoffa obtožili prevare z vrednostnimi papirji, s katerimi naj bi vlagatelje v njegov hedge sklad olajšal za okoli 50 milijard dolarjev. Šlo naj bi za več uglednih svetovnih bank, ki jim je obljubljal visoke kratkoročne donose, deloval pa naj bi po piramidnem sistemu.

Zaradi prevare so Madoffa prijeli že prejšnji četrtek, če mu bo krivda dokazana, pa bi se lahko uvrstil med največje finančne prevarante. Zadnja velika prevara je v javnosti odmevala v začetku leta, ko so razkrili uslužbenca banke Societe Generale, ki naj bi institucijo, v kateri je bil zaposlen, olajšal za več kot pet milijard evrov.

Prevara odmevala na boorzah
Novica o prevari je prišla v javnost včeraj in je vplivala na borzno poslovanje. Delniški indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 8564,53 točke, kar je za 0,75 odstotka manj kot v petek. Tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 2,10 odstotka in se ustavil pri 1508,34 točke. Vlagatelji se namreč bojijo, do kod bo segel seznam podjetij, ki jih je oškodovala prevara sicer uglednega bančnika.

M. R.