Člani albanske nacionalne garde naj bi nadzorovali nekatera območja na Kosovu. Foto: EPA
Člani albanske nacionalne garde naj bi nadzorovali nekatera območja na Kosovu. Foto: EPA
Misija zveze Nate na Kosovu (Kfor) je napovedala, da bodo proti armadi odločno reagirali. Foto: RTV SLO

V reportaži je videti oborožene, zamaskirane in v črno oblečene moške, ki patruljirajo ob cesti in ustavljajo vozila. ANA naj bi nadzorovala del ozemlja Kosova in bila pripravljena tudi braniti njegovo neodvisnost.

Civilna uprava Unmika na Kosovu je albansko armado že označila za teroristično organizacijo, Kfor pa je napovedal, da bodo oborožene moške ob srečanju aretirali. Tudi kosovski premier Agim Ceku razkritja skupine ni pozdravil, saj je dejal, da se namerava Kosovo braniti z institucionalnimi sredstvi, po mnenju predsednika Sejdiuja pa Kosovo ne potrebuje novih sil, saj že ima organizirano obrambo.

Pripadniki albanske nacionalne armade so v preteklih letih prek svetovnega spleta večkrat grozili z vojno v Makedoniji in zahtevali združitev Albancev s Kosova, Makedonije in Albanije.

Hrvaška bi sprejela kosovske begunce
Po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista pa je pomočnik ameriškega obrambnega ministra Daniel P. Fata Hrvaško zaprosil, če bi lahko v primeru velike begunske krize sprejela begunce s Kosova, tako da bi bili nastanjeni izven meja držav članic Nata in Evropske unije. Hrvaški vrh naj bi njihovi prošnji ugodil.