Avstrijska okoljska ministrica Leonore Gewessler je dogodek označila za "velik dan za varstvo podnebja", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za dosego tega cilja se mora proizvodnja zelene električne energije povečati za 27 teravatnih ur. Po navedbah avstrijskega ministrstva za infrastrukturo to ustreza osemkratni moči jedrskega reaktorja v Zwentendorfu, ki ni nikoli začel obratovati, navaja APA.

"S tem polagamo temelje za podnebno nevtralnost," je poslancem dejala Gewessler.

Večino širitve naj bi predstavljale sončne elektrarne in vetrne turbine, medtem ko hidroelektrarne že igrajo pomembno vlogo v tej državi, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Vlada dogovorjeni sveženj financiranja vidi kot prvi korak k uvedbi več kot 30 milijard evrov naložb v zeleni sektor. Ocenjuje, da bo shema ustvarila do 100.000 delovnih mest.

Za financiranje sprejetih ukrepov se bo letni davek na zeleno elektriko, ki ga plačujejo avstrijska gospodinjstva, zvišal s približno 100 na 115 evrov, čeprav je bil davek za gospodinjstva z nizkimi dohodki omejen na 75 evrov.

Za zakon so glasovali poslanci iz ljudske stranke (ÖVP), Zelenih, socialdemokratov (SPÖ) in stranke NEOS, proti so bili le poslanci svobodnjakov (FPÖ).

Axel Kastegger iz svobodnjakov je v parlamentu poudaril, da bi morala Avstrija pozimi še vedno uvažati fosilna goriva, tudi če bi bil sveženj v celoti implementiran. Obenem je dodal, da bodo sončne elektrarne blokirale kmetijska zemljišča, še navaja DPA.