A ZDA, ki so pomagale doseči zgodovinski velikonočni sporazum leta 1998, tokrat niso našle skupnega jezika s probritanskimi unionisti.

Jedro spora med severnoirskimi politiki je t. i. severnoirski protokol, ki je del izkupička pogajanj glede odnosov med EU in Veliko Britanijo po brexitu. Podpisan je bil ločeno od trgovinskega dogovora med Londonom in Brusljem, ker je Irska edina država EU, ki si deli kopensko mejo z Veliko Britanijo.

S protokolom sta želeli strani preprečiti vrnitev strogega nadzora na meji med Irsko in Severno Irsko in se tako izogniti vrnitvi v čas sektaškega nasilja na otoku. Zato na meji Severne Irske z Irsko ni carinskega nadzora, je pa zato nadzora deležno vse blago, ko iz preostalih delov Velike Britanije prispe na Severno Irsko.

Ta dogovor je zdaj ogrožen, saj največja unionistična stranka na delu irskega otoka pod upravo Londona DUP po nedavnih volitvah svoj vstop v severnoirsko vlado pogojuje s spremembami protokola. DUP s svojimi ravnanji onemogoča delo parlamenta v Belfastu in oblikovanje nove vlade pod vodstvom irske republikanske stranke Sinn Fein.

Unionisti imajo pri tem podporo Londona, ki obljublja spremembe protokola, saj da ta ogroža občutljivo ravnovesje miru na Severnem Irskem med proirsko nacionalistično skupnostjo in tistimi, ki podpirajo nadaljnjo unijo z Veliko Britanijo. Britanska vlada namerava v prihodnjih tednih v obravnavo vložiti zakonodajni predlog, ki bi prinesel spremembe v izvajanju protokola. Pred tem si sicer želi dogovor o tem doseči z Brusljem.

EU medtem opozarja, da bi bila vsaka enostranska poteza Velike Britanije glede severnoirskega protokola nesprejemljiva, in poziva k iskanju skupnih rešitev, ki bi izboljšale način izvajanja protokola, a v okviru obstoječega dokumenta.

Predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi je nedavno zagrozila, da ameriški kongres ne bo podprl sporazuma o prosti trgovini z Združenim kraljestvom, če bo vlada v Londonu vztrajala pri enostranskem ukrepanju glede severnoirskega protokola, ter te načrte označila za "globoko zaskrbljujoče".

Velikonočni sporazum je obenem označila kot "temelj miru na Severnem Irskem in svetilnik upanja za ves svet" ter ocenila, da je zagotavljanje, da med Irsko republiko in Severno Irsko ni nobene fizične meje, nujno potrebno za njegovo ohranitev.

Na pozive Pelosijeve se je odzval vodja DUP Jeffrey Donaldson, ki je opozoril, da je prav severnoirski protokol tisti, ki spodkopava velikonočni sporazum, saj spreminja nekatera ključna načela velikonočnega sporazuma in onemogoča delitev oblasti na podlagi soglasja.

Kmalu po izjavi Pelosijeve je svojo turnejo v Londonu, Dublinu, Belfastu in Bruslju začela delegacija ameriškega kongresa pod vodstvom kongresnika Richarda Neala, ki je bil tesno vključen v pogajanja o velikonočnem sporazumu v 90. letih prejšnjega stoletja.

Po četrtkovih pogovorih s severnoirskimi politiki je Neal v parlamentu v Belfastu pred novinarji ocenil, da trenutna kriza ni kriza, ampak kvečjemu "problem, ki ga je treba rešiti". Kot je dodal, so tri desetletja sektaškega nasilja zaradi britanske oblasti na Severnem Irskem ustvarila "veliko bolj brezizhodne okoliščine in veliko nevarnejše trenutke", kot je ta zdaj.

Je pa hkrati dejal, da je "odprt za idejo, da obstajajo določeni problemi s protokolom". S tem je omilil svoje izjave v minulih dneh, v katerih je med drugim zaskrbljenost DUP in Londona označil kot umetno oziroma namerno ustvarjeno krizo.

Vodja DUP Donaldson medtem v četrtek ni skrival jeze nad ameriškimi kongresniki. Njihov obisk je označil kot "najbolj nediplomatski obisk", ki ga je kadarkoli doživel. Gostje so po njegovem pokazali "zaskrbljujočo ignoranco do skrbi unionistov". Eden od poslancev DUP je Nealu očital, da je v teh dneh zadal hud udarec diplomaciji in nevtralnosti ZDA glede severnoirskega vprašanja.

Nasprotno so bili v Sinn Feinu po pogovorih z Američani zelo zadovoljni, piše bilten Politico.