Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Georgie je v ponedeljek ponovno prepovedalo splav po šestem tednu nosečnosti, dokler ne bo sprejelo dokončne odločitve o nedavni razveljavitvi državnega zakona o prepovedi splava na sodišču nižje stopnje.

Republikanska večina državnega kongresa Georgie je že leta 2019 potrdila prepoved splava po šestem tednu nosečnosti, vendar zakon, ki ga je podpisal republikanski guverner Brian Kemp, ni stopil v veljavo do leta 2022, ko je vrhovno sodišče ZDA razveljavilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti po vsem ozemlju ZDA.

Zagovorniki pravice do splava so se pritožili in sodišče nižje stopnje jim je ugodilo. Nato so se pritožili nasprotniki splava in uspeli na vrhovnem sodišču, ki pa je ohranilo prepoved dostopa državnim tožilcem do zdravstvenih kartotek pacientk brez ustreznih sodnih nalogov.

Zakon prepoveduje splav po tem, ko je pri zarodku zaznan utrip srca, kar je lahko že po šestih tednih oziroma, še preden številne ženske sploh vedo, da so noseče. Zakon dovoljuje izjeme v primeru ogroženosti življenja ali zdravja nosečnice ter v primerih resnih okvar zarodka.

Državni sodnik okrožja Fulton v Atlanti Robert McBurney je pred tednom dni zakon razveljavil in vmes je na kratko veljal zakon izpred leta 2019, ki je dovoljeval splav do 22. tedna nosečnosti.

McBurney je odločil, da ima ženska pravico do razpolaganja s svojim telesom brez vpletanja države, ki pa ni neomejena. Ko je plod sposoben preživeti zunaj maternice in je družba pripravljena sprejeti odgovornost zanj, lahko ta ista družba posreduje proti splavu, je sklenil sodnik.

Odločitev vrhovnega sodišča Georgie lahko na novembrskih volitvah pomaga demokratskim kandidatom, ki podpirajo pravico do splava. Med drugim zaradi tega, ker sta leta 2022 zaradi prepovedi umrli dve ženski, ki po zapletih z nosečnostjo nista upali do zdravnika.

"Kruto je, da je bila našim pacientkam ponovno odvzeta možnost dostopa do reproduktivnega zdravstvenega varstva, ki ga potrebujejo," je sporočila izvršna direktorica Feminističnega centra za zdravje žensk Kwajelyn Jackson. Tiskovna predstavnica organizacije Planned Parenthood Jaylen Black pa je dejala, da gre za grozljiv primer, kako daleč bodo šli nasprotniki splava pri odvzemu osnovnih pravic.