Poročilo omenja še eno ladjo, vendar brez imena.

Ameriška administracija je do zdaj v povezavi s Severnim tokom 2 uvedla sankcije proti osmim osebam in opredelila 17 ladij kot zamrznjeno premoženje.

"Čeprav smo še naprej proti plinovodu, pa sodelujemo z Nemčijo in drugimi zavezniki ter partnerji za zmanjšanje tveganj, ki jih (Rusija) povzroča Ukrajini in državam EU-ja ter zvezi Nato, ki so v prvi bojni vrsti," je sporočil Blinken.

ZDA nasprotujejo 11 milijard dolarjev vrednem projektu plinovoda, ki teče od Rusije pod Baltskim morjem do Nemčije, ker menijo, da bo Evropa tako še bolj odvisna od ruskega plina, poleg tega pa bo povzročil izpad dohodka Ukrajini, kateri ozemlju se plinovod izogne.

Administracija Josepha Bidna se je odpovedala sankcijam proti zahodnim zaveznicam na čelu z Nemčijo, ki sodelujejo pri projektu, vendar pa jih uvaja za ruska podjetja.

Prejšnji teden je nemški energetski regulator začasno ustavil postopek certifikacije plinovoda Severni tok 2, kar predstavlja novo oviro za energetski projekt in lahko še dodatno dvigne regionalne cene energentov.