Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemška zvezna agencija za omrežja v torek ni odobrila dovoljenja za delovanje plinovoda Severni tok 2, ki z dvema cevema pod morjem povezuje rusko obalo pod Baltskim morjem z nemško obalo. Čeprav se je gradnja že končala in so cev napolnili s plinom, pa se dobava plina brez potrebnih dovoljenj ne more začeti.

"Po natančnem pregledu dokumentacije je zvezna agencija za omrežja sklenila, da bi dovoljenje upravljavcu plinovoda Severni tok 2 lahko izdali le, če bi bilo upravljavsko podjetje ustanovljeno v skladu z nemško zakonodajo," je v izjavi za javnost v torek sporočila agencija in pojasnila, da hčerinsko podjetje, ki bi upravljalo nemški del plinovoda, ne izpolnjuje pogojev o neodvisnem upravljavcu.

Družba Severni tok 2 ruskega energetskega velikana Gazprom je namreč registrirana v Švici, v Nemčiji pa je ustanovila hčerinsko družbo, kar pa ni v skladu z nemško zakonodajo.

Dovoljenje nemškega regulatorja sicer ni zadnji korak za začetek obratovanja plinovoda. Potem ko bo nemška agencija izdala dovoljenje, ga bo morala poslati Evropski komisiji, ki bo podala svoje mnenje na podlagi zakonodaje Evropske unije.

Kremelj: Rusija mora biti potrpežljiva

V odzivu na odločitev nemške agencije so iz Kremlja sporočili, da je izdaja dovoljenja za obratovanje "zahteven proces" in v ozadju odločitve o prestavitvi izdaje dovoljenja ne vidi vpliva politike. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je dejal, da bo konzorcij zahtevo nemške agencije proučil v primernem času, zato mora biti Rusija potrpežljiva.

Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na vire v nemški vladi, bi lahko Severni tok 2 začel delovati šele marca prihodnje leto. "Začetek plinovoda Severni tok 2 bi se lahko zamaknil na marec leta 2022," je dejal neimenovani vladni vir, ki je še dodal, da je Nemčija vztrajala, da Gazprom spoštuje zakone, in ga tudi opozorila pred morebitnimi nezakonitimi prodajami plina.

Gradnja plinovoda je bila končana septembra. Foto: Reuters
Gradnja plinovoda je bila končana septembra. Foto: Reuters

Več skrbi in višje cene

Zaradi zamika začetka delovanja Severnega toka 2 so se pred prihajajočo zimo v Evropi znova okrepile skrbi glede zadostne oskrbe s plinom, s tem pa so poskočile tudi cene. Tako se je v torek cena na referenčnem nizozemskem vozlišču TTF dvignila za skoraj osem odstotkov in dosegla najvišjo raven po 18. oktobru.

Gradnja Severnega toka 2 je bila sicer deležna veliko kritik, predvsem iz Washingtona, pa tudi iz držav Vzhodne Evrope, ki menijo, da bo Rusija, ki zadosti tretjini potreb po plinu v Evropi, s tem imela preveliko moč na evropskem trgu zemeljskega plina.

Gradnja plinovoda se je končala septembra, kandidatka Zelenih Annalene Baerbock, ki se trenutno pogaja za oblikovanje prihodnje nemške vlade, je tako nedavno dejala, da plinovod za zdaj ne bi smel dobiti dovoljenja.