Na soočenju je sodelovalo sedem kandidatov. Po New Hampshiru bodo svoje kandidate v naslednjih tednih in mesecih izbirali tudi volivci v preostalih zveznih državah. Foto: Reuters
Na soočenju je sodelovalo sedem kandidatov. Po New Hampshiru bodo svoje kandidate v naslednjih tednih in mesecih izbirali tudi volivci v preostalih zveznih državah. Foto: Reuters
false
Po anketah v New Hampshiru močno vodi Donald Trump. Foto: Reuters
false
Marco Rubio je bil v Iowi tretji, zdaj pa se mu nasmiha drugo mesto. Foto: Reuters
false
Ted Cruz naj bi v Iowi zmagal, ker so pripadniki njegove kampanje tamkajšnje volivce prepričevali, da se Carson poslavlja in naj ne zapravljajo glasov. Cruz se je Carsonu za to že opravičil. "Zmagal si z glasovi Bena Carsona," pa je glede Cruzovega rezultata Iowe dejal Trump, ki je tam osvojil drugo mesto. Foto: Reuters

Sedem republikanskih kandidatov se je soočilo na zadnjem televizijskem soočenju pred volitvami v New Hampshiru. Televizija ABC na soočenje kljub njenim odločnim protestom sicer ni povabila nekdanje direktorice Hewlett Packarda Carly Fiorina, saj naj bi uživala prenizko podporo javnosti.

Se pa je tokrat soočenja, v nasprotju s tistim pred strankarskimi volitvami v Iowi, udeležil Trump, ki ga je kljub največji javnomnenjski podpori večina preostalih kandidatov pustila pri miru. Le nekdanji guverner Floride Jeb Bush se je odločil za napad, čeprav je iz njunih dosedanjih spopadov večinoma izšel kot poraženec. Ko je Trumpa kritiziral zaradi načela, da lahko vlada ali podjetje zaplenita premoženje posamezniku, če gre za skupno dobro, na primer gradnjo ceste, se je Trump iz Busha norčeval, češ da spet poskuša biti odločen.

Ko mu je Bush odvrnil, da je Trump v Atlantic Cityju odvzel zemljo starejši gospe, da bi tam zgradil parkirišče za limuzine, mu je poslovnež odvrnil, naj utihne, zato ga je del publike izžvižgal.

Trump in Cruz bi mučila
Neodobravanja pa ni bilo zaslediti, ko sta teksaški senator Ted Cruz, ki je zmagal v Iowi, in Trump zagovarjala mučenje terorističnih osumljencev. Cruz je dejal, da pri mučenju z vodo sploh ne gre za mučenje in da bi uporabil vsak postopek, če bi s tem preprečili napad, Trump pa je šel še korak dlje in dejal, da bo uvedel še kaj hujšega kot t. i. simulirano utapljanje.

Mučenje z vodo je uvedel nekdanji predsednik George Bush mlajši, a tega njegov brat Jeb Bush ne bi počel, je dejal. Marco Rubio je dejal le, da ne bo razkril, kakšne taktike bi uporabljal v vojni proti terorizmu.

Bush bi "preventivno" bombardiral
Glede odnosa ZDA do Severne Koreje, ki je ravno pred soočenjem izstrelila raketo dolgega dosega, pa je bil Bush bolj "jastrebovski". Kot je dejal, bi v primeru potrebe preventivno bombardiral to državo. Trump bi zaprosil za pomoč Kitajsko, Cruz pa bi pred bombardiranjem počakal na natančnejše podatke.

Rubio je v Iowi osvojil tretje mesto, po tem pa mu je začela naraščati podpora v anketah New Hampshira, kjer so republikanski volivci manj konservativni kot v Iowi. To je zaskrbelo preostale kandidate t. i. republikanske sredine, ki računajo, da se bo Trumpov balon sčasoma izpraznil, volivci pa bodo spoznali, da je Cruz preveč konservativen in nepriljubljen za zmago proti demokratu.

Skorajšnje slovo Carsona, Busha in Christieja?
Guverner Ohia John Kasich je ostal zmeren glede vprašanja priseljevanja, čeprav to med republikanskimi volivci ni priljubljeno stališče. Zavrnil je Trumpov predlog, da bi deportiral 11 milijonov priseljencev brez ustreznih dokumentov, saj bi s tem razbili družine, poroča BBC. Ne glede na to je v anketah visoko, takoj za Rubiom in skupaj s Cruzom. Ben Carson, nekdanji nevrokirurg, je ostal mlačen in se bo po mnenju političnih komentatorjev verjetno kmalu poslovil, pred podobno dilemo pa bosta ob slabem torkovem rezultatu tudi Bush in guverner New Jerseyja Chris Christie.

Bush in Christie sta zato predvsem Rubiu skušala spodrezati krila iz Iowe. Primerjala sta ga z Obamo in svarila volivce, da ne smejo zaupati položaja predsednika politiku, ki nima izvršnih izkušenj.