Britanski premier je gospo Duffy obiskal tudi na domu, kjer se ji je osebno opravičil. Foto: EPA
Britanski premier je gospo Duffy obiskal tudi na domu, kjer se ji je osebno opravičil. Foto: EPA
Soočenje
Prvake treh največjih strank zvečer čaka zadnje soočenje o gospodarskih temah. Foto: EPA
Brownova nerodnost

Premier in predsednik laburistične stranke je v sredo v sklopu predvolilne kampanje obiskal kraj Rochdale v bližini Manchestra, kjer se je besedno spopadel z razgreto volivko, upokojenko Gillian Duffy, ki ga je kritizirala zaradi gospodarstva in priseljevanja. Duffyjeva je Browna vprašala, od kod in zakaj v Veliko Britanijo prihajajo vsi vzhodnoevropski priseljenci, Brown pa ji je odgovoril: "Približno milijon ljudi iz Evrope živi v Veliki Britaniji, a je tudi milijon Britancev odšlo v Evropo. Upam, da se zavedate, da ogromno Britancev živi v Evropi?"

Po koncu predvolilnega shoda in po besednem spopadu z volivko se je besni premier potožil svojemu pomočniku. Duffyjevo je označil za zadrto, ni pa se zavedal, da je mikrofon, ki ga je nosil, ostal priključen in da so njegovo izjavo slišali vsi in jo posneli. Incident je takoj postal glavna tema v Veliki Britaniji, o njem pa so poročali vsi mediji.

Na Brownovo obtožbo se je takoj odzvala Duffyjeva, ki je dejala, da gre za človeka, ki naj bi vodil državo, ob tem pa je zadrtosti obtožil navadno žensko, ki ga je vprašala nekaj, kar bi ga po vsej verjetnosti vprašala večina Britancev. Brown se je gospe Duffy opravičil najprej po telefonu, nato pa jo je še obiskal in se ji opravičil osebno.

Soočenje o gospodarstvu priložnost za Browna
Zvečer bo potekalo zadnje izmed treh televizijskih soočenj, na katerem bodo voditelji treh glavnih strank, laburist Gordon Brown, konservativec David Cameron in liberalni demokrat Nick Clegg, razpravljali o gospodarskih temah. Od zadnjega televizijskega soočenja, ki ga bo gostila televizijska mreža BBC, veliko pričakuje prav premier Brown, ki je bil v vladi svojega predhodnika Tonyja Blaira finančni minister.

Tokratna razprava naj bi bila za Browna priložnost, da opozori na svoje dosežke pri spopadanju z gospodarsko krizo, vprašanje pa je, ali ne bo njegovega nastopa popolnoma zasenčil omenjeni spodrsljaj.

Britanijo je presenetil Clegg
Veliko presenečenje tokratne volilne kampanje je predvsem vodja liberalnih demokratov Nick Clegg, ki je v prvem soočenju o notranjepolitičnih temah na televizijski mreži ITV zmagal, odlično pa se je odrezal tudi na soočenju prejšnji teden na Sky News, na katerem so govorili o zunanji politiki. Tako so se morali Brownovi laburisti in Cameronovi konservativci bolj kot prepričevanju volivcev, kako jim bo uspelo znižati rekordno visok britanski javnofinančni primanjkljaj, posvetiti Cleggu.

V tednih pred volitvami se je tako povečevala predvsem priljubljenost liberalnih demokratov, sicer pa postaja vse bolj verjetno, da nobeni stranki ne bo uspelo zbrati večine potrebnih glasov za sestavo vlade. Javnomnenjske raziskave namreč kažejo na izredno tesen volilni izid, večina pa laburistom napoveduje šele tretje mesto, za konservativci in liberalnimi demokrati.

Brownova nerodnost