Lagardova zanika vsakršne nepravilnosti. Foto: EPA
Lagardova zanika vsakršne nepravilnosti. Foto: EPA
Dominique Strauss-Kahn
Prejšnji direktor IMF-a Dominique Strauss-Kahn se je s sobarico pogodil za neznano vsoto, tako da so bile proti njemu umaknjene vse obtožbe. Foto: EPA

Takrat je bila Lagardova še francoska finančna ministrica, preiskava pa skuša ugotoviti, ali je prekoračila svoja pooblastila, ko je odredila zavezujočo arbitražo v primeru med državo in Tapiejem.

Tapie dobil 400 milijonov evrov
Nekdanji minister v vladi Pierra Beregovoya je namreč tožil državo, ker naj bi banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, leta 1993 slabo izpeljala prodajo njegove družbe Adidas. Trdil je, da mu mora po propadu banke Credit Lyonnais država izplačati odškodnino, saj naj bi banka v času predaje zavestno podcenila vrednost Adidasa.

Primer se je vlekel več let, dokler ni Lagardova kmalu po tem, ko je leta 2007 prevzela vodenje finančnega ministrstva, odredila arbitraže. Tapie je nato leta 2008 dobil 285 milijonov evrov odškodnine, z obrestmi skupno 400 milijonov.

Odvetnik Lagardove Yves Repiquet je dejal, da njegova klientka sodeluje s preiskovalci, saj nima česa skrivati. Lagardeova je sicer svojo odločitev za arbitražo pojasnila s tem, da je bila takrat to najboljša rešitev.

Je bil nagrajen za podporo Sarkozyju?
Tapie je bil minister v času socialističnega predsednika Francoisa Mitteranda, vendar je na predsedniških volitvah leta 2007 in 2012 podprl kandidata desnice Nicolasa Sarkozyja. Njegova podpora Sarkozyju naj bi pojasnila, zakaj je bil deležen morebitnega naklonjenega ravnanja Lagardeove, ki je bila v času Sarkozyja finančna ministrica.

Lagardeova je bila ministrica za finance in gospodarstvo med letoma 2007 in 2011 do imenovanja na položaj generalne direktorice IMF-a. Na tem mestu je nasledila rojaka Dominiquea Strauss-Kahna, ki je odstopil zaradi domnevnega spolnega napada na sobarico v hotelu v New Yorku leta 2011.

Nekateri mediji poročajo, da bi se lahko Lagardovi kljub zanikanju vsakršnih nepravilnosti tresel stolček na čelu IMF-a, če bi proti njej tudi uradno uvedli preiskavo. Mandat se ji sicer izteče leta 2016.