Ameriška vojska je osumljena prikrivanja podatkov o številu žrtev v več napadih. Foto: EPA
Ameriška vojska je osumljena prikrivanja podatkov o številu žrtev v več napadih. Foto: EPA
Žrtve napadov v Iraku
Videoposnetek je na televizijsko mrežo BBC poslala sunitska skupina, ki nasprotuje koalicijskim silam v Iraku. Foto: EPA

Podlaga za obtožbe naj bi bil videozapis, ki je bil predvajan na televizijski mreži BBC in spodbija ameriške trditve, da so med napadom marca v mestu Išaki umrli le štirje ljudje.

Dokazi o ameriškem pokolu so prišli ravno v času, ko Pentagon preiskuje poboj 24 iraških civilistov v mestu Hadita, ki so ga zagrešili ameriški marinci, ameriške sile pa so obtožene tudi prikrivanja števila žrtev v napadih novembra 2005.

Al Maliki želi podatke o Haditi
Iraški premier Nuri Al Maliki je sporočil, da bo od ZDA zahteval dosje o domnevnem zločinu v Haditi, in dodal, da upa, da bo ameriška preiskava poštena zavoljo vseh žrtev. O obtožbah, da so marinci v Haditi zagrešili zločin, se bo Al Maliki pogovarjal tudi s poveljnikom ameriških sil v Iraku, generalom Georgeem Casyjem. Nekateri poboje v Haditi primerjajo s pokolom My Lai leta 1968 v Vietnamu, kjer naj bi pobesneli ameriški vojaki pobili okoli 500 civilistov.

Zaporni paznik zagrešil zločine
Porota ameriškega vojaškega sodišča v Marylandu je odločila, da je podčastnik Santos Cordona kriv neizpolnjevanja dolžnosti in napada z oteževalnimi okoliščinami, saj je nad iraške ujetnike naščuval pse. Tožilstvo je zahtevalo enoletno zaporno kazen, čeprav bi ga lahko obsodili na največ triinpolletno kazen. Zagovorniki Cardone so zahtevali oprostilno sodbo, saj naj bi le izpolnjeval ukaze.

Nove žrtve med civilisti
Tudi danes se nasilje v Bagdadu nadaljuje. V eksploziji dveh bomb na tržnici so umrli štirje ljudje, ranjenih je bilo 50. V vzhodnem Bagdadu pa je obcestna bomba ubila dva človeka, še štirje so bili ranjeni.