Joseph Kabila se ne sme več potegovati za položaj predsednika. Foto: Reuters
Joseph Kabila se ne sme več potegovati za položaj predsednika. Foto: Reuters
DR Kongo
V Kongu je okoli 30 milijonov volilnih upravičencev, volilne imenike pa je še težje sestaviti zaradi slabih cestnih in drugih povezav. Foto: Reuters

Zadnji mandat aktualnega predsednika Josepha Kabile se je iztekel novembra lani, vlada in opozicija pa sta se takrat dogovorili, da bodo volitve izpeljali do konca leta 2017. Volilna komisija je namreč opozorila, da potrebujejo vsaj pol leta časa, da bodo evidentirali vseh 30 milijonov volivcev v državi.

1,7 milijarde evrov za organizacijo volitev
Zdaj pa je finančni minister Pierre Kangudia sporočil, da bo organizacija volitev v državi stala, preračunano, 1,7 milijarde evrov, kar pa je za državo predrago. Kabilovi nasprotniki so ob tem znova opozorili na to, da se dozdajšnji predsednik, ki je že osvojil dva mandata in mu ustava prepoveduje še tretjega, s prelaganjem volitev oklepa oblasti.

Racije, nasilje, nemiri
V zadnjih tednih je sicer v Kinšasi znova izbruhnilo nasilje, več ljudi je umrlo, oblasti pa so izvedle več racij, v katerih so iskale oz. streljale na domnevne separatiste. Razmere v državi so bile zelo napete že decembra, ko Kabila kljub izteku mandata ni želel razpisati novih volitev – takrat je umrlo okoli 50 ljudi.

Po dogovoru z opozicijo se je razpoloženje v državi malo umirilo, zdaj pa se spet slabša – 1. februarja je namreč v Bruslju umrl dolgoletni opozicijski voditelj Etienne Tshisekedi, njegova smrt je bila povod za vse glasnejša opozorila o prihodnosti države.

Ravno Tshisekedi je bil namreč Kabilov protikandidat na zadnjih volitvah in se kljub drugačnim uradnim izidom razglasil za zmagovalca.

Položaj prevzel po smrti očeta
BBC ob tem piše, da Demokratična republika Kongo nima ravno najbolj bleščeče zgodovine, ko gre za prenos oblasti – ta do zdaj namreč še niti enkrat v 55-letni zgodovini samostojne države ni potekal gladko. Kabila je vajeti države v roke prevzel leta 2001 po smrti svojega očeta Laurenta Kabile.