Zakonca, ko jima je še bilo do smeha. Fotografija je bila posneta junija leta 2008, ko je Peter Robinson postal voditelj Severne Irske, ki mu uradno rečejo prvi minister. Foto: Telegraph.co.uk
Zakonca, ko jima je še bilo do smeha. Fotografija je bila posneta junija leta 2008, ko je Peter Robinson postal voditelj Severne Irske, ki mu uradno rečejo prvi minister. Foto: Telegraph.co.uk
Peter Robinson
Robinsona čaka zdaj za politično preživetje veliko dela, saj se njegovi tekmeci sprašujejo, ali lahko obdrži skupaj že tako šibko in neusklajeno koalicijo z irskimi katoličani. Foto: EPA

Raziskovalna ekipa britanskega BBC-ja je razkrila, da se je pred dvema letoma takrat 58-letna Iris Robinson, poslanka in žena Petra Robinsona, voditelja Severne Irske, zapletla v zunajzakonsko razmerje z 19-letnim Kirkom McCambleyjem.

Zaradi njenega priimka afera spominja na film Diplomiranec, v katerem je imel Dustin Hoffman kot Benjamin Braddock razmerje s starejšo žensko, gospo Robinson, ki jo je odigrala Anne Bancroft. Na Facebooku in na drugih socialnih omrežjih se je zato pojavilo več skupin, ki se zabavajo zaradi pomenljive podobnosti fikcije z resničnostjo.

Priznala depresijo in poskus samomora
A Iris Robinson in njenemu možu ni prav nič do smeha. Ne le da je prevarala moža, Robinsonova naj bi pri bogatih poslovnežih izprosila tudi 50.000 britanskih funtov, da bi tako omogočila svojemu mlademu ljubimcu odprtje lastne restavracije. Kot poslanka bi morala o tem obvestiti nadzorne zakonodajne organe, a tega ni storila.

Zaradi afere se je že odpovedala kandidaturi na prihodnjih parlamentarnih volitvah in dejala, da se bojuje z depresijo, s katero pa ne more opravljati tako pomembne javne funkcije. Razkrila je tudi, da je poskušala storiti samomor, moža in Severne Irce pa je javno prosila odpuščanja. "Zaradi mojih dejanj vsi plačujejo visoko ceno. Žal mi je, tako mi je žal," je poklapano dejala.

Vprašanje: je on vedel ali ne?
Njen mož Peter, ki je leta 2007 na čelu severnoirske vlade zamenjal Iana Paisleyja, hkrati pa vodi tudi največjo protestantsko stranko, Demokratsko unionistično stranko, pa se svojemu stolčku ne misli odpovedati, saj je prepričan, da ni ničesar storil narobe. Politik, sicer znan po resnem in brezizraznem obrazu, je glede družinske afere poudaril, da se mu o ženinih skokih čez plot in denarju ni niti sanjalo.

BBC je zaslišal tudi danes 21-letnega ljubimca, ki je imel z Robinsonovo razmerje nekaj mesecev. Spoznala sta se leta 2008 prek njegovega očeta, ki pa je še isto leto umrl. "Takrat se je večkrat oglasila pri meni, da se je prepričala, ali je z menoj vse v redu," se spominja McCambley. Dejal je, da mu je Robinsonova dala dva čeka v vrednosti 25.000 funtov, nato pa ga je prosila, naj ji vrne 5.000 funtov, da bi jih darovala protestantski cerkvi, ki jo redno obiskuje. BBC je prepričan, da je bil o tem dogovoru obveščen tudi Robinson.

Robinsonova trn v peti politične kariere svojega moža
Iris Robinson je bila še pred izbruhom tega škandala sporna oseba, saj je moža večkrat potisnila v neprijeten položaj. Nedavno je tako homoseksualce obtožila uporništva in jih pozvala, naj poiščejo pomoč pri psihiatrih in v krščanski veri. Njun zakon sicer traja že 40 let, leta 2001, ko se je možu pridružila v parlamentarnih klopeh, pa sta postala prva britanska poslanska zakonca.