Haaško sodišče je Limaja, zaveznika kosovskega premierja Thacija, izpustilo. Foto: EPA
Haaško sodišče je Limaja, zaveznika kosovskega premierja Thacija, izpustilo. Foto: EPA


Agima Zogaja s Kosova, pričo z oznako "X", so našli mrtvega v nekem parku v Nemčiji. Podrobnosti o njegovi smrti niso znane, nemške oblasti pa že preiskujejo primer. Zogaja, vojaka pod poveljstvom Limaja med kosovsko vojno s Srbijo v letih 1998-99, so poslali v Nemčijo kot zaščiteno pričo. Policija ni želela potrditi poročanja medijev na Kosovu, da je Zogaj storil samomor.

Začetek sojenja predvidoma 17. oktobra
Limaj velja za enega izmed vodij t. i. dreniške skupine nekdanjega vodje Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Hashima Thacija. Eulex je v začetku septembra sporočil, da je vložil obtožnico proti Limaju in še devetim osebam, ki so osumljene vojnih zločinov nad civilnim prebivalstvom in vojnimi ujetniki na Kosovu leta 1999. Sojenje proti skupini obtoženih naj bi se začelo v začetku oktobra, po nekaterih navedbah 17. oktobra.

Deseterica je obtožena, da je zagrešila zločine nad srbskimi in albanskimi civilisti ter nad ujetimi pripadniki srbske vojske in policije, ki so jih zadrževali v začasnem pripornem centru OVK-ja v vasi Klečka, 30 kilometrov južno od Prištine.

V hišnem priporu čaka začetek sojenja
Lamaj je bil med letoma 1998 in 1999 poveljnik taborišča za vojne ujetnike OVK-ja Lapušnik. Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije ga je leta 2003 obtožilo vojnih zločinov v tem taborišču, ki naj bi jih zagrešil poleti 1998. Leta 2007 ga je sodišče v Haagu oprostilo.

Limaj, podpredsednik vladajoče Demokratske stranke Kosova (PDK), je bil aretiran marca, od preteklega konca tedna pa je v hišnem priporu, kjer naj bi počakal na začetek sojenja. Limaja čakajo tudi obtožbe o korupciji, ki segajo v čas, ko je bil v prejšnji vladi minister za promet.