V Nemčiji poteka vroča razprava o integraciji priseljencev, posebej tistih iz muslimanskih držav. Foto: EPA
V Nemčiji poteka vroča razprava o integraciji priseljencev, posebej tistih iz muslimanskih držav. Foto: EPA

Predlog zakona predvideva, da bodo prisilne poroke, ki so pogoste med več kot štirimi milijoni muslimanskih prebivalcev, ki so večinoma turškega izvora, obravnavane kot kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena kazen pet let. Vlada želi s spremembo opredelitve iz prekrška v kaznivo dejanje olajšati preganjanje storilcev.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je dejal, da so prisilne poroke v Nemčiji velika težava, ki jo je treba jemati resno, in da bi jih bilo napačno tolerirati kot tradicijo, ki je del drugih kultur. V Nemčiji so pogosti primeri, ko Turkinje pripeljejo v državo, da bi se z njimi poročili moški iz turških družin. Na nevladne organizacije se vsako leto obrne približno tisoč žensk, žrtev prisilnih porok.

Integracijski tečaji za podaljšanje bivanja
Predlog zakona, ki ga mora potrditi še parlament, bo žrtvam prisilnih porok olajšal vrnitev v Nemčijo, če so po ločitvi izgubile pravico do bivanja in če lahko dokažejo povezavo z državo. Vlada je v skladu s koalicijskim dogovorom sprejela tudi predloge zakonov o tem, da morajo priseljenci, ki želijo podaljšati dovoljenje za bivanje, obiskovati t. i. integracijske tečaje in se naučiti nemščine ter se seznaniti z nemškimi zakoni in vrednotami. Predlog predvideva tudi večjo gibljivost prosilcev za azil, ki naj bi jim bilo dovoljeno potovati dlje od kraja bivanja, zaradi česar naj bi laže iskali delo in študirali.

Cilj zakonodaje je tudi preprečiti lažne poroke za pridobitve dovoljenja za bivanje, zato so minimalno trajanje zakonske zveze, preden lahko tujec zaprosi za dovoljenje za bivanje, povišali z zdajšnjih dveh na tri leta.

Vlada napovedala večje zahteve do priseljencev
Desnosredinska nemška vlada kanclerke Angele Merkel je predlog zakona sprejela, ko v državi poteka vroča razprava o integraciji okoli sedmih milijonov priseljencev, med katerimi je večina muslimanov. Spremembe so v skladu z napovedmi Merklove in njenega CDU-ja o večjih zahtevah do priseljencev. Sredi oktobra je Merklova v Potsdamu izrazila mnenje, da je večkulturnost v državi "popolnoma spodletela" in da bi morali od priseljencev zahtevati več, predvsem glede znanja jezika in tudi siceršnje integracije v družbo.

Razprava o integraciji tujcev je postala posebej polemična, ko je zdaj že nekdanji član upravnega odbora nemške centralne banke Thilo Sarrazin v svoji knjigi avgusta islam okrivil za slabo integracijo muslimanov. Nemški predsednik Christian Wulff je med praznovanjem združitve Nemčij državljane spodbudil, naj sprejmejo, da tudi islam sodi v Nemčijo.