Foto:
Foto:
Zaporniki v Guantanamu
Zaporniki v Guantanamu živijo v nečloveških razmerah, pogosto pa so tudi tarče izživljanja stražarjev. Foto: EPA

Odvetniki zapornikov so povedali, da so se za gladovno stavko odločili zaradi nemogočih bivanjskih razmer v zaporu in nečloveškega ravnanja s 160 zaporniki, ki so trenutno zaprti v visoko varovanem delu zapora v Guantanamu.

"Nimamo nobenih pravic, tudi po tem, ko je vaše vrhovno sodišče odločilo, da smo upravičeni do določenih pravic," je vojaškemu zdravniku, ki jih je zapornike pregledal, povedal eden izmed stavkajočih. "Če se politika v zaporu ne bo spremenila, lahko pričakujete še veliko podobnih stavk," je še dodal.

Prisilno hranjenje po cevkah
Stražarji v zaporu so začeli muslimanske zapornike prisilno hraniti, podvrženi pa so tudi neprestanemu nadzoru, tako da nimajo nobene možnosti za stradanje. Prisilno hranjenje poteka tako, da stražarji zapornika privežejo na stol in ga hranijo po plastični cevki skozi nos.

13 muslimanov, ki jih prisilno hranijo, je največje število zapornikov, ki so naenkrat podvrženi tovrstnim ukrepom. V Guantanamu so politiko prisilnega hranjenja začeli leta 2006, da so tako končali dolgotrajno gladovno stavko. Preden pa so uvedli politiko prisilnega hranjenja, so bile gladovne stavke veliko pogostejše; nekateri zaporniki so v nekaj tednih izgubili tudi več deset kilogramov .

New York Times poroča, da je vojaški tiskovni predstavnik v Guantanamu Robert Durand izničil pomembnost gladovne stavke, ko je dejanje zapornikov opisal kot "zgolj propagando" in poskus, da bi zaporniki in njihovi odvetniki diskreditirali politiko zapora.

Nečloveške razmere v "Kampu 6"
V visoko varovanem delu Guantanama, ki ga imenujejo "Kamp 6", je zaprtih približno tretjina izmed 385 zapornikov. Tam so 22 ur dnevno zaprti v majhnih celicah, ki jih lahko zapustijo enkrat dnevno za osebno higieno in telovadbo v majhnih ograjenih kletkah. To je tudi edini del dneva, ko imajo stik z drugimi zaporniki. "Moja edina želja je, da umrem, saj živimo v razmerah, ki niso vredne življenja," je povedal eden izmed zapornikov "Kampa 6".