Palestino so kot neodvisno državo že priznale nekatere države, predvsem iz Latinske Amerike. Foto: EPA
Palestino so kot neodvisno državo že priznale nekatere države, predvsem iz Latinske Amerike. Foto: EPA

Jerzy Buzek se mudi na večdnevnem obisku na palestinskih ozemljih in v Izraelu. Palestinci si že nekaj časa prizadevajo, da bi Generalna skupščina Združenih narodov na jesenskem zasedanju priznala Palestino kot neodvisno državo, a je Buzek po srečanju s palestinskih premierjem Salamom Fajadom izrazil odločno nasprotovanje temu koraku.

Buzek je dejal, da razume stališče Palestincev, a meni, da bi priznanje neodvisne Palestine pomagalo razmeram na območju le, če bi se to zgodilo s pomočjo pogajanj.

"Enostranske rešitve bi lahko bile nevarne," se je glasilo opozorilo predsednika Evropskega parlamenta, ki je Palestince in Izraelce pozval, naj izkoristijo zgodovinski trenutek sprememb v regiji za dosego mirovnega dogovora.

Fajad je Buzeku pojasnil, da si Palestinci ne prizadevajo samo za priznanje neodvisne Palestine, ampak tudi za konec izraelske okupacije Zahodnega brega in Gaze. "Želimo si prave, polno suverene Palestine na Zahodnem bregu in območju Gaze z vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico," je povzel želje Palestincev.

Svoje nasprotovanje palestinskim prizadevanjem za priznanje neodvisne Palestine je na pogovorih s Fajadom izrazil tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ki je ta prizadevanja označil za neproduktivna.

V Gazi vsak drugi brezposeln
Medtem je ZN opozoril na katastrofalno visoko stopnjo brezposelnosti med Palestinci na območju Gaze, ki znaša kar 45 odstotkov. Agencija ZN-a za palestinske begunce (UNRWA) je zaradi tega kritizirala izraelsko zaporo Gaze, ki je na tisoče Palestincev pahnila v lakoto in revščino.

Izrael je zaporo palestinske enklave ob Sredozemskem morju uvedel leta 2006 po ugrabitvi izraelskega vojaka Gilada Šalita in jo še zaostril leto dni pozneje, ko je oblast v Gazi prevzelo gibanje Hamas, ki judovski državi ne priznava pravice do obstoja. Izrael zatrjuje, da je zapora nujno potrebna, saj preprečuje tihotapljenje orožja za Hamas.