Varnostniki jih niso mogli zadržati. Foto: Reuters
Varnostniki jih niso mogli zadržati. Foto: Reuters
Sana
Pred veleposlaništvom ZDA v Sani je že večkrat prišlo do incidentov. Foto: EPA
Muslimanski srd zaradi ameriškega filma

Gre za nov val protiameriških protestov, ki se je v torek zvečer začel v libijskem mestu Bengazi, sprožil pa ga je sporni ameriški nizkoproračunski film, ki naj bi žalil preroka Mohameda.

Pred izredno zastraženim veleposlaništvom v Sani se je v četrtek zbralo več sto ljudi, ki so razbili okna v stavbi pisarne varnostne službe, nato pa vdrli skozi glavna vrata. Veleposlaništvo so obmetavali s kamenjem in zažgali nekaj avtomobilov, nekateri pa so nosili plakate z napisom "Alah je velik".

Varnostniki so takrat začeli streljati proti njim. Priče poročajo, da je nekaj ljudi ranjenih, žrtev pa naj ne bi bilo.

Odziv ZDA na smrt štirih uslužbencev konzulata: Napadalce bo ujela roka pravice

"Vroče" tudi v Teheranu
V Teheranu se je kakih 500 demonstrantov, ki so med drugim vzklikali "Smrt Ameriki", zbralo blizu švicarskega veleposlaništva. To namreč zastopa interese ZDA v Iranu, saj ZDA in islamska republika nimata diplomatskih odnosov. Švicarske diplomate so preventivno evakuirali. K protestom je po pozvala Študentska islamska družba - skrajna študentska skupina, lojalna vrhovnemu iranskemu vodji, ajatoli Aliju Hameneju.

V sredo so muslimani nestrinanje s filmom izrazili tudi z zborovanji pred ameriškimi poslopji v Tuniziji, Maroku in Sudanu.

Naslov: Nedolžnost muslimanov
Film se je sicer izkazal za prevaro. Igralka v filmu Cindy Lee Garcia je namreč sporočila, da bo tožila avtorja, ker so jo skupaj z drugimi prevarali. Prepričana je bila, da nastopa v filmu z naslovom Puščavski bojevnik. Film so pozsneje preimenovali v Nedolžnost muslimanov, prikazovanje na spletni strani Youtube pa je razburilo islamski svet.

Film je na svoji spletni strani promoviral tudi skrajni krščanski pastor s Floride Terry Jones. V sredo pa ga je osebno poklical načelnik štaba združenih poveljstev ZDA general Martin Dempsey in ga prepričal, da je nehal propagirati film.

Muslimanski srd zaradi ameriškega filma