Prva dama in predsednik. Bo čez nekaj mesecev ona postala predsednica, on pa 'prvi mož'? Foto: EPA
Prva dama in predsednik. Bo čez nekaj mesecev ona postala predsednica, on pa 'prvi mož'? Foto: EPA

Sandra Torres de Colom je po osmih letih zakona vložila zahtevo za ločitev od svojega moža, trenutnega predsednika te srednjeameriške države Alvara Coloma. Tamkajšnja ustava namreč prepoveduje članom predsednikove širše družine, da bi se potegovali za predsedniški mandat, Torresova pa ima prav takšne ambicije. Njen mož se za nov mandat ne more več potegovati.

Torresova je v ponedeljek začela ločitveni postopek, nato pa uradno objavila, da bo predsedniška kandidatka vladajoče stranke Nacionalna enotnost za upanje na volitvah, ki bodo septembra. Kljub "žrtvovanju", saj je politiki dala prednost pred zasebno srečo, pa ji javnomnenjske raziskave ne napovedujejo zmage.

"To je nemoralno"
Gvatemalska ustava je bila napisana leta 1985, ko je državi vladala desničarska vojaška oblast, ki je želela čim bolj zožiti število mogočih prihodnjih predsednikov države.

Oglasili so se tudi kritiki, ki so potezo Torresove označili za "nemoralno", vlada predsednika Coloma pa že tako ali tako velja za eno najbolj skorumpiranih na svetu. "Nobeno predsedovanje ne bi smelo biti vredno razpada zakona. Menim, da je njena kampanja s to potezo dosegla dno," je dejal ugledni pravnik Carlos Molina Mencos.