Enciklika obsega 88 strani. Foto: EPA
Enciklika obsega 88 strani. Foto: EPA
Benedikt XVI. in Frančišek
Encikliko sta prvič v zgodovini Cerkve napisala dva še živeča papeža. Foto: EPA

Enciklika Lumen fidei (Luč vere) poudarja, da bi morala vera služiti "skupnemu dobremu", med drugim pa izraža tudi nasprotovanje istospolnim porokam.

Papež Frančišek je poudaril, da je večji del enciklike spisal njegov predhodnik papež Benedikt XVI., ki je februarja odstopil in dokument pustil nedokončan. "Vzel sem njegovo odlično delo in dodal še nekaj svojih prispevkov," je dejal Frančišek o 88 strani dolgem dokumentu, ki sicer nosi le njegov podpis.

Do zdaj se v zgodovini Rimskokatoliške cerkve še ni zgodilo, da bi tovrstni dokument napisala dva še živeča papeža.

Frančišek je po ocenah analitikov z izrekom zaslug svojemu predhodniku izrazil pripravljenost na sodelovanje z Benediktom XVI. kljub zaskrbljenosti nekaterih tradicionalistov, da bi lahko situacija "dveh papežev" spodkopala Frančiškovo avtoriteto. Odstop Benedikta XVI. je bil prvi odstop kakega papeža v skoraj 600 letih.

Delo "štirih rok", kot ga je poimenoval Frančišek, se dotika številnih tem, ki so bile blizu Benediktu XVI., na primer odnosa med vero in razumom in sreče ob osebnem srečanju s Kristusom.

Benediktov teološki slog je predvsem razviden v prvih treh poglavjih, Frančiškove prioritete pa pridejo do izraza v zadnjem, četrtem poglavju, kjer Argentinec izpostavlja vlogo vere pri služenju skupnemu dobremu in vlivanju upanja trpečim.

Superiornost vere
Enciklika potrjuje superiornost vere nad znanstvenim stanjem ali političnimi prepričanji. Dotika se tudi področij, ki jih razsvetljuje vera, začenši z družino, ki temelji na zakonu, ki je "trdna zveza med moškim in žensko".

Dokument navaja tudi, da bi morala vera katoličane voditi v spoštovanje narave, prizadevanje za poštenost v politiki in gospodarstvu, izobraževanje otrok, pri sprejetju trpljenja in smrti in pri odprtosti za dialog z nevernimi in pripadniki drugih verstev.

"Luč vere je edinstvena, saj je sposobna razsvetliti vsak vidik človeškega obstoja," navaja Lumen fidei.

Enciklika je najbolj določilen dokument, ki ga lahko spiše papež o vprašanjih katoliške doktrine. Danes objavljena enciklika dopolnjuje trilogijo, ki se ukvarja tudi z upanjem in ljubeznijo in jo je začel Benedikt XVI.

Uradni datum dokumenta je sicer 29. junij, datum, ko katoličani praznujejo praznik sv. Petra in Pavla.