Stelios Stavridis je bil na položaju le štiri mesece, saj se je po mnenju številnih privatizacija v Grčiji potekala prepočasi. Foto: EPA
Stelios Stavridis je bil na položaju le štiri mesece, saj se je po mnenju številnih privatizacija v Grčiji potekala prepočasi. Foto: EPA

Skupina grških in čeških vlagateljev je za 33 odstotkov sicer donosne loterije, ki pa ima zaradi globoke gospodarske krize precejšen upad prihodkov, odštela dobrih 650 milijonov evrov. Med vlagatelji je tudi Dimitris Melisanidis in prav sporne povezave z njim naj bi s položaja odnesle Steliosa Stavridisa, ki so mu številni očitali tudi prepočasno privatizacijo.

Grčija je v preteklosti v zameno za večstomilijardno pomoč območja evra in Mednarodnega denarnega sklada že napovedovala obsežne privatizacije, a jih ni nikoli izpeljala. Zato si je v letošnjem letu postavila realnejše načrte - s prodajo državnega premoženja naj bi samo letos zaslužila okoli 1,6 milijarde evrov, kar je sicer za milijardo manj od prvotnih načrtov.

To znižanje je posledica tega, da je junija propadla prodaja državnega deleža v plinskem velikanu Depa, potem ko se je ruski Gazprom iz posla umaknil zaradi zaskrbljenosti nad dolgoročno finančno vzdržnostjo distributerja plina.

V kratkem naj bi sledila nova privatizacija. Azerbajdžanski državni energetski velikan Socar naj bi namreč za 400 milijonov evrov kupil dvotretjinski državni delež v sistemskem operaterju plinskega omrežja Desfa.