Območje okoli jedrske elektrarne je bilo leta 2011 povsem razdejano. Foto: Reuters
Območje okoli jedrske elektrarne je bilo leta 2011 povsem razdejano. Foto: Reuters

Na Japonskem so potrdili prvi primer raka zaradi sevanja po nesreči v jedrski elektrarni Fukušima. Zbolel je nekdanji uslužbenec elektrarne, ki je tam delal po cunamiju leta 2011.

Nekdanji uslužbenec, ki je danes star 41 let, je zbolel za levkemijo. V njegovem primeru so izpolnjena merila, ki bolezen povezujejo z jedrsko nesrečo, je pojasnil predstavnik japonskih oblasti ter dodal, da so druge mogoče vzroke izključili.

Moškemu, ki je sicer v letu dni dela v Fukušimi nosil zaščitno opremo, bodo izplačali odškodnino za plačilo stroškov zdravstvenih storitev in izgubljene prihodke, konkretnega zneska pa niso navedli.

Oblasti so sicer do zdaj še pri treh uslužbencih elektrarne opazile primere raka, a njihove diagnoze še niso uradno povezali z nesrečo. Po poročanju javne televizije NHK je po nesreči v elektrarni v okviru obsežne operacije čiščenja delalo približno 45.000 ljudi.

V državi poteka ostra razprava o tem, ali bo nesreča v Fukušimi vodila v veliko število primerov raka med zaposlenimi v elektrarni in okoliškimi prebivalci.

Nesrečo v Fukušimi sta marca leta 2011 povzročila potres in cunami. Žarišče potresa z magnitudo 9 je bilo 70 kilometrov od polotoka Ošika in prefekture Mijagi na globini 24 kilometrov, sledilo pa mu je še 593 popotresnih sunkov z magnitudo 5 ali več. Cunami je kopno dosegel 20 minut po potresu in prizadel več kot 1.300 kilometrov japonske tihomorske obale.