Balistična raketa RS-24 temelji na sovjetski raketi topol. Foto: Reuters
Balistična raketa RS-24 temelji na sovjetski raketi topol. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Vladimir Putin je obljubil boljše čase za rusko vojsko. Foto: EPA

Te besede je izredno sproščeni in dobro razpoloženi ruski predsednik namenil obrambnemu ministru Anatoliju Serdjukovu, potem ko so Rusi uspešno izstrelili nove medcelinske balistične rakete, ki so zadele tarčo na polotoku Kamčatka.

Raketa RSM-54, znana tudi pod imenom sineva, je hibridna balistična raketa, ki se na zadnjih stopnjah leta spremeni v vodeni izstrelek in se tako lahko izogne protiraketnim obrambnim sistemom, ki se zanašajo na sledenje krivulji poleta. Preizkusili so dve takšni raketi.

Poleg sinev, ki so ju izstrelili iz podmornice v Barentsovem morju, so Rusi v torek s prenosne ploščadi poskusno izstrelili še strateško balistično raketo RS-24, ki je po 7.000 kilometrih uspešno zadela isto tarčo na polotoku Kamčatka na daljnem vzhodu Rusije. V tem tednu je to že druga uspešna izstrelitev rakete RS-24, ki so jo prvič preizkusili maja letos in lahko nosi več bojnih konic, tudi jedrskih.

Prednost tudi zelo kratek izstrelitveni čas
Klemen Grošelj s Fakultete za družbene vede je pojasnil, da tako sineva kot RS-24 nosita bojno glavo, v kateri je od šest do deset jedrskih konic t.i. MIRV/MARV (Multiple Independently Targetable Reentry vehicle – večkonična bojna glava z individualnim vodenjem ) (Maneuverable Reentry Vehicle – manevrirna bojna konica), to pomeni, da jedrska konica med svojo potjo proti cilju leti po programirani krivulji (v treh razsežnostih prostora) poleta in se tako izogiba protiraketni obrambi. Obe raketi pa imata še eno pomembno lastnost: zelo kratko t. i. izstrelitveno fazo, ko je raketa najranljivejša in je lahko cilj npr. protiraketnih laserskih sistemov, kakršne razvijajo ZDA. Medcelinske rakete pa tudi niso vodeni izstrelki, ker so to t. i. avtonomni oborožitveni sistemi, se pravi, da jih ni mogoče ovirati med njihovo potjo proti cilju. Celotna pot rakete je programirana pred njeno izstrelitvijo, nato pa med samo potjo raketni navigacijski sistem samo usklajujejo dejanske parametre s tisti, ki jih pridobiva med poletom proti cilju in na podlagi tega izvaja korekture leta.

Rusi ne zaupajo Američanom
Rusija je v zadnjih letih trdno odločena posodobiti svoje zastarele balistične rakete iz časov Sovjetske zveze, da bi bile lahko kos kakršnemu koli protiraketnemu ščitu, tudi takemu, ki ga nameravajo ZDA postaviti v vzhodni Evropi.

Američani trdijo, da je ščit, katerega deli naj bi bili nameščeni na Češkem in Poljskem, namenjen za obrambo stare celine pred morebitnimi raketnimi napadi iz malopridnih držav, kot je Iran, vendar v Moskvi ne verjamejo ameriškim trditvam, saj po njihovem ščit ogroža rusko državno varnost.

Zaradi napovedane gradnje ameriškega ščita v Evropi Rusija pripravlja protiukrepe, med katere sodi tudi posodabljanje arzenala balističnih raket, ki jih jih je že načel zob časa, saj v letih po razpadu Sovjetske zveze ni bilo denarja za njihovo posodobitev. Ruski predsednik Vladimir Putin je odločen, da bo vojski znova povrnil stari ugled, zato je za prihodnja leta napovedal povečevanje vlaganj v posodobitrv, pri čemer mu pomagajo visoki zaslužki od nafte.

G. V.