Putin bi rad ohranil dobre odnose z Washingtonom, a poudarja, da se ne bo vdal pritiskom ZDA. Foto: EPA
Putin bi rad ohranil dobre odnose z Washingtonom, a poudarja, da se ne bo vdal pritiskom ZDA. Foto: EPA
Edward Snowden
Snowden že od 23. junija prebiva na moskovskem letališču Šeremetjevo. V torek je ruske oblasti zaprosil za začasni azil, da bi si lahko uredil pot v Latinsko Ameriko. Foto: EPA

Predsednik Putin, ki je o aktualnem dogajanju spregovoril med svojim obiskom sibirskega mesta Čita, je prvič jasno povedal, da ne bo dovolil, da bi nekdanji analitik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) in njegova prošnja za začasni azil v Rusiji ogrozila odnose z ZDA. Putin ni razkril, ali bo Rusija Snowdnu odobrila začasni azil, je pa povedal, da lahko Snowden v Rusiji ostane le, če bo prenehal razkrivati skrivnosti, ki škodijo ZDA.

"Gospoda Snowdna smo opozorili, da je njegova vsaka dejavnost, ki bi škodila odnosom med Rusijo in ZDA, za nas nesprejemljiva," je povedal Putin in dodal: "To je njegova usoda in njegova izbira. V Moskvi imamo svoje državne interese, vključno s tistimi, usmerjenimi h krepitvi rusko-ameriških odnosov". "Dvostranski odnosi so veliko pomembnejši kot pričkanja zaradi dejavnosti tajnih služb," je še dodal Putin, ki ne verjame, da bo zadeva očrnila ameriško-ruski vrh, napovedan za september.

Putin se ne bo vdal ZDA
Ruski predsednik je ob tem zavrnil tudi vnovične zahteve ZDA po izročitvi Snowdna. "Imamo svoje lastne predstave glede razvoja rusko-ameriških odnosov. Ne bomo se obnašali tako kot druge države. Smo neodvisna država in imamo neodvisno zunanjo politiko," je povedal Putin, ki se zaveda, da bi tudi začasna odobritev azila Snowdnu razjezila Washington, zavrnitev njegove prošnje pa bi sprožila val kritik, češ da se ni postavil po robu nekdanji nasprotnici v hladni vojni.

30-letni Snowden, ki na moskovskem letališču Šeremetjevo prebiva že od 23. junija, je v torek uradno zaprosil za začasni azil v Rusiji. Snowden trdi, da mu skušajo ZDA s pritiski na druge, predvsem evropske države preprečiti pot v Latinsko Ameriko, kjer so mu Nikaragva, Bolivija in Venezuela že ponudile azil.

Postopek prošnje je namreč enostaven. "Ruska migracijska služba bi mu morala v sedmih dneh od vložitve prošnje za azil dati potrdilo o tem, da jo je sprejela. S tem potrdilom lahko svobodno potuje po Rusiji," je pojasnil njegov ruski odvetnik Anatolij Kučerena. Dodal je, da lahko živi v hotelu ali begunskem centru, ni pa izključil niti možnosti, da bi se skupaj s 30-letnim žvižgačem sprehodila po Rdečem trgu pred Kremljem, če bi to želel.

Ruska migracijska služba je sicer pred tem povedala, da za obravnavo omenjene prošnje potrebujejo okoli tri mesece

Kučerena je povedal, da bi lahko ameriški "žvižgač" kmalu zapustil mednarodno območje moskovskega letališča Šeremetjevo. Ob tem je namignil, da bo po vsej verjetnosti ostal v Rusiji.

Po besedah Kučerena bi lahko Snowden zaprosil za rusko državljanstvo. "V tem trenutku ničesar ne izključuje," je pojasnil. Odvetnik, ki se je s Snowdnom srečal že večkrat, je danes dejal, da je 30-letnik sicer "živahen", da pa je na zadnjih dveh srečanjih deloval depresivno.

ZDA spet zahtevajo izročitev "žvižgača"
Potem ko je Snowden zaprosil za začasni azil v Rusiji, pa so se znova oglasile tudi ZDA. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je povedal, da se stališče ZDA ni spremenilo in da želijo Snowdna nazaj. "Naše stališče ostaja enako, kot je bilo, in je zelo jasno. Verjamemo, da obstaja dovolj pravnih podlag za vrnitev gospoda Snowdna v ZDA, kjer je obtožen resnih kaznivih dejanj," je povedal Carney.