Putin in Koizumi sta otoplila odnose med državama. Foto: EPA
Putin in Koizumi sta otoplila odnose med državama. Foto: EPA
Vladimir Putin in Jasuhiro Jamašita
Ruski predsednik Putin v družbi judoista Jamašite. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin je s seboj pripeljal močno gospodarsko delegacijo. Foto: EPA

Čeprav je bila razprava o ozemeljskem sporu potisnjena v ozadje, sta se voditelja dogovorila, da bosta poskušala najti rešitev in presegla nesoglasja. Ta državi obremenjujejo od konca 2. svetovne vojne, ko se je vnel spor o lastništvu štirih otokov v Tihem oceanu.

Putin je med srečanjem z japonskimi gospodarstveniki napovedal, da bo Rusija zgradila tihomorski naftovod, ki bo oskrboval Japonsko.

Japonske vlagatelje je pozval k večjim vlaganjem v rusko gospodarstvo, saj bi tesnejše gospodarsko sodelovanje otoplilo odnose med državama.

V rokavu ima pomembnega aduta, saj se je gradnja sibirskega naftovoda šele začela, zato ima Rusija še vedno možnost, da ga namesto proti Japonski preusmeri proti Kitajski. Cena za japonsko različico naftovoda so po mnenju analitikov obsežnejše naložbe japonskega gospodarstva v Rusijo, predvsem v sibirsko regijo. Moskva želi pritegniti japonska vlaganja v strojegradnjo in sektorje visoke tehnologije.

Japonski premier Koizumi si je v preteklosti močno prizadeval za gradnjo sibirskega naftovoda proti Japonski, saj bi s tem slednja pridobila do 1,6 milijona sodčkov nafte na dan, japonska tekmica Kitajska pa bi bila ob pomembno energetsko žilo.

Putin, ki ga spremlja močna gospodarska delegacija, je pogovore o 60 let starem ozemeljskem sporu glede štirih otokov v Tihem oceanu potisnil v ozadje. Gre za dediščino svetovne vojne, otočje, ki ga Rusija imenuje Kurilski otoki, Japonska pa Severna ozemlja. Zaradi teh otokov Moskva in Tokio po koncu 2. svetovne vojne nista sklenila mirovnega sporazuma, ves povojni čas pa je to vprašanje oteževalo odnose med državama.