Sawers je bil pred imenovanjem za šefa obveščevalne službe veleposlanik v Združenih narodih. Foto: EPA
Sawers je bil pred imenovanjem za šefa obveščevalne službe veleposlanik v Združenih narodih. Foto: EPA
Sawerjeva žena je poskrbela za velik škandal. Foto: MMC RTV SLO

Javno torej nista bila znana niti ime niti obraz direktorja strahospoštovane službe MI6. Vse je bilo bolj podobno zgodbam o Jamesu Bondu. Edina razlika od scenarijev filmov Iana Fleminga je bila v kratici – šefa prave službe so zmeraj označevali s »C« in pri Bondu z »M«.
Britanska obveščevalna služba, vsaj njen oddelek za tujino, se medtem ne skriva več tako krčevito. Vendar pa na sedežu tajne službe na obali londonske Temze, nasproti železniške postaje Vauxhall, niso računali s tolikšnim razgaljenjem, ki ga je povzročil novi vodja službe sir John Sawers.

Facebook nadomestil agente
Njegova žena Shelley je namreč na svoji strani na Facebooku razširila prav vse, za kar bi tuji obveščevalci informanta bržčas bogato poplačali. Nič hudega sluteča žena je navedla možev naslov v Londonu, naslove njegovih odraslih otrok in celo staršev, več imen njegovih prijateljev in natančne podatke, kje najpogosteje in najraje počitnikuje. Celo takšne podrobnosti, ki ne bi zanimale niti najradovednejših severnokorejskih vohunov, je brezskrbno objavila. Mož, da se najraje kopa v kopalkah znamke Speedo, kar je podkrepila še s sliko dosedanjega britanskega veleposlanika v OZN-a.

Lady Shelley Sawers se je klubu Facebook priključila pred letom dni, odtlej pa sorodnike, prijatelje in znance redno obvešča o družinskem življenju. Sredi junija, ko so objavili moževo imenovanje za šefa tajne službe, je uspela razposlati še ducat fotografij iz zasebnega življenja. Naslovniki pa so odpisali z najboljšimi željami in čestitkami za novo funkcijo.
Nesrečna soproga še pomislila ni na zaščito in varnost. Poznavalci ocenjujejo, da je imelo dostop do strani potencialno 200 milijonov uporabnikov Facebooka. Zdaj so stran seveda jadrno umaknili iz obtoka.

Ogrožena varnost?
Opozicija v britanskem parlamentu trdi, da so ta razkritja zelo ogrozila ne le verodostojnost, marveč tudi zmožnost Sawersa za uspešno opravljanje naloge. Opozarjajo, da bi ga lahko tujina izsiljevala. Zunanji minister David Miliband, ki je po veljavnem kompetenčnem redu odgovoren tudi za zunanjo vohunsko službo, pa meni, da znamka kopalk ni nikakršna državna tajna in da vse skupaj ni vredno pretiranega razburjenja.