Na volišča je bilo pozvanih okoli 6,8 milijona Malijcev. Foto: EPA
Na volišča je bilo pozvanih okoli 6,8 milijona Malijcev. Foto: EPA

Mali je bil marca lani priča vojaškemu udaru, kar so izkoristili islamisti in uporniki, ki so zavzeli severni del države, od koder jih je iz večjih mest pregnalo šele francosko vojaško posredovanje na začetku letošnjega leta, a to ni odpravilo negotovosti v nekoč eni najstabilnejših afriških držav.

Tokratne predsedniške volitve naj bi bile ključne za ponovno združitev države, a poznavalci menijo, da je do tega še dolga pot. Za predsedniški stolček se poteguje 28 kandidatov, od tega ena ženska.

Novi predsednik države se bo moral spopasti s stagnirajočim gospodarstvom ene najrevnejših držav na svetu, ki so jo zapustili tako turisti kot tuji vlagatelji.

Med favoriti za predsedniški stolček je Ibrahim Boubacar Keita, ki je bil premier države med letoma 1994 in 2000. Dobre možnosti v prvem krogu volitev naj bi imel tudi še en nekdanji premier, Soumana Sacko.

Za favorita veljata tudi nekdanji premier Cheick Modibo Diarra in nekdanji finančni minister Soumalia Cisse. Če prvi krog ne bo dal zmagovalca, bo 11. avgusta izveden drugi krog.