Francija bo do konca leta zmanjšala število svojih vojakov na tisoč. Foto: EPA
Francija bo do konca leta zmanjšala število svojih vojakov na tisoč. Foto: EPA

Francija je postopen umik svojih vojakov začela že aprila letos, kot je napovedala, bo oblast malijski vladi in varnostnim silam Združenih narodov predala julija letos, ko bodo predsedniške in parlamentarne volitve.

Umik francoskih vojakov prihaja le dva dni po tem, ko so islamski skrajneži izvedli dva napada na vojaško oporišče in rudnik urana v Nigru, ki ga upravljajo Francozi. V napadu je umrlo 21 ljudi, napadalci pa so zajeli tudi več talcev. Napad naj bi se zgodil zaradi maščevanja, ker Niger pomaga Franciji pri vojaškem posredovanju na severu Malija.

Francija se je za posredovanje odločila po tem, ko so oborožene skupine, nekatere povezane z mednarodno teroristično mrežo Al Kaido, prevzele nadzor nad severom Malija po marčnem državnem udaru, v katerem je vojaška hunta strmoglavila nekdanjega predsednika Amadouja Toumanija Toureja. Po državnem udaru je omenjeni del države najprej zavzela etnična skupina puščavskih Tuaregov, ki pa so jih nato pregnali islamisti, ki so na območju uvedli šeriatsko pravo.

Po ocenah Združenih narodov je z območja pobegnilo več kot 400.000 ljudi.

Francija ima v svoji nekdanji koloniji še vedno okoli 3.800 vojakov, poroča BBC. Do septembra letos bodo njihovo število zmanjšali na 2.000, do konca leta pa na 1.000 vojakov.

Prejšnji teden so na mednarodni konferenci v Bruslju obljubili štiri milijarde dolarjev denarne pomoči malijski vladi, da bi v državi lahko znova vzpostavili red.